awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
EFL: Arsenal tempah tiket ke final, misi raih piala pertama musim ini
Usaha mantapkan semula perseorangan lelaki perlu mula sekarang - Kay Bin
PM Lubnan ikrar kekalkan negara daripada terlibat perang baharu
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

WEF 2016: ASEAN perlu transformasi untuk capai potensi sepenuhnya - Najib

Astro Awani
Astro Awani
01/06/2016
11:39 MYT
WEF 2016: ASEAN perlu transformasi untuk capai potensi sepenuhnya - Najib
Najib berkata negara anggota perlu bertindak sebagai sebuah identiti ASEAN dan meraih manfaat daripadanya.
ASEAN memerlukan transformasi dalam peraturan, prosedur, amalan bagi mencapai potensi sepenuhnya.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata negara anggota perlu bertindak sebagai sebuah identiti ASEAN dan meraih manfaat daripadanya.
Menurut Najib, identiti negara anggota serta kepentingannya dapat wujud secara bersama dan saling melengkapi.
“Apa yang perlu ialah transformasi menyeluruh jika Asean ingin mencapai potensi sepenuhnya.
“Ini jika kita mahu terus menjadi, seperti yang disebut Timbalan Pengarah Urusan IMF David Lipton, teladan bagi negara-negara di seluruh dunia yang bercita-cita untuk mencapai kemajuan ekonomi,” kata Najib.
Najib turut berkongsi kejayaan Malaysia dalam mengharungi krisis kewangan global dan kejatuhan harga komoditi seperti minyak melalui program transformasi GTP.
“Perancangan kami menyediakan fokus bagaimana dasar-dasar ekonomi Malaysia perlu berubah dan juga pembaharuan yang perlu dilakukan dalam sektor awam.
“Perancangan kami telah mencapai kejayaan,1.8 juta peluang pekerjaan telah tercipta, sekali gus meningkatkan pendapatan kasar negara hampir 50 peratus, juga mengekalkan inflasi pada tahap yang rendah dan meningkatkan FDI ke paras tertinggi,” kata Najib.
Sehubungan itu, kata Najib, ASEAN perlu langkah aktif untuk mengintegrasi transformasi berkenaan agar kekayaan populasi muda rantau ini tidak dipersiakan.
Beliau berkata demikian pada ucaptama forum ekonomi sedunia bagi ASEAN 2016 di ibu negara pada Rabu.
Topic Berkaitan
#ASEAN
#David Lipton
#Najib Razak
#transformasi dalam peraturan
#WEF ASEN 2016
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan