Seorang kanak-kanak perempuan di China menerima pujian ramai atas keberaniannya untuk tampil menyerah diri kepada polis kerana mencuri wang berjumlah 800 yuan (RM512) milik ibu bapanya semata-mata mahu membeli snek.
Budak berusia 10 tahun dikenali sebagai Zhang itu turut ditemani bapanya ke balai polis di Ningbo, wilayah Zhejiang ketika kejadian pada 22 Ogos lalu.
"Bapa suruh saya serah diri," katanya ketika disoal dua anggota polis, Jiang Huoming dan Dong Zhuting tentang kesalahan yang dilakukannya.
Zhang kemudiannya menjelaskan dia berbuat demikian kerana dilarang membeli snek di kedai serbaneka milik keluarganya.
"Niat bapa saya baik kerana dia bimbang ia boleh memberi kesan kepada kesihatan saya. Tetapi, saya berdegil," ujarnya.
Zhuting bagaimanapun menggunakan pendekatan lembut terhadap kanak-kanak itu dan hanya diminta menulis surat aku janji.
Zhang turut memohon maaf kepada bapanya setelah Zhuting berpuas hati dengan kandungan surat aku janji yang ditulis olehnya.
"Kita boleh perbetulkan kesilapan ini. Anda akan sentiasa menjadi seorang kanak-kanak yang jujur pada masa akan datang," kata anggota polis berkenaan sebagai isyarat kes itu telah selesai.
Kisah Zhang mendapat perhatian pengguna media sosial malah ramai yang memuji cara penyelesaian dalam bentuk mendidik yang digunakan bapanya dan pihak berkuasa. - Sinar Harian memetik agensi
Sinar Harian
Sun Sep 03 2023

Kisah Zhang mendapat perhatian pengguna media sosial malah ramai yang memuji cara penyelesaian dalam bentuk mendidik yang digunakan bapanya dan pihak berkuasa. - Gambar/ Sinar Harian/ Agensi
Dua sindiket tumpas, dadah lebih RM12 juta dirampas
Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman menumpaskan dua sindiket pengedaran dadah dalam dua operasi berasingan di sekitar Selangor dan ibu negara pada 4 dan 9 Feb lepas, melibatkan nilai rampasan RM12.88 juta.
Pemimpin dunia bincang ancaman terhadap pekerja
Pemimpin dunia, ketua syarikat teknologi, ahli akademik dan pakar lain berhimpun di Paris bagi menghadiri sidang kemuncak selama dua hari mengenai ancaman dan potensi Kecerdasan Buatan (AI).
Kadar pengangguran Malaysia terendah tempoh 10 tahun
Kadar pengangguran Malaysia pada Disember 2024 mencecah paras terendah sejak 116 bulan iaitu 3.1 peratus, dengan 544,000 penganggur, demikian menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).
Israel perlu bayar pampasan AS$100 bilion kepada Gaza
Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan mendesak rejim zionis israel untuk membayar pampasan AS$100 bilion kepada penduduk gaza
Beliau berkata, dunia sama sekali tidak boleh membiarkan Israel bermaharajalela, dan bertindak seperti tiada apa yang berlaku, di sebalik kekejaman dan kemusnahan yang rejim zionis itu lakukan selama 471 hari terhadap Gaza.
Beliau berkata, dunia sama sekali tidak boleh membiarkan Israel bermaharajalela, dan bertindak seperti tiada apa yang berlaku, di sebalik kekejaman dan kemusnahan yang rejim zionis itu lakukan selama 471 hari terhadap Gaza.

KEMAS perkukuh pendidikan al-Quran, tubuh 4,000 kelas Tabika Pra-Tahfiz tahun ini - Ahmad Zahid
KEMAS akan memperluas pendidikan al-Quran dalam sistem pendidikan awal kanak-kanak dengan penubuhan 4,000 kelas Tabika Pra-Tahfiz melibatkan 60,000 kanak-kanak di seluruh negara tahun ini.
Erdogan pejuang Palestin sejati, tidak gentar kutuk pendudukan haram, pembunuhan beramai-ramai - Anwar
Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan adalah antara pemimpin dunia yang menunjukkan kecerahan moral, dan keberanian dalam memperjuangkan nasib rakyat Palestin yang ditindas oleh rejim Zionis Israel.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ketika prinsip sering kali dikorbankan demi kesenangan, Erdogan amat lantang dalam menentang penaklukan dan pendudukan haram, serta pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.
Beliau berkata, sokongan Turkiye terhadap Palestin bukan semata-mata dengan kata-kata, sebaliknya ia bersifat ketara, diplomatik, dan penuh dengan keteguhan.
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ketika prinsip sering kali dikorbankan demi kesenangan, Erdogan amat lantang dalam menentang penaklukan dan pendudukan haram, serta pembunuhan beramai-ramai terhadap rakyat Palestin.
Beliau berkata, sokongan Turkiye terhadap Palestin bukan semata-mata dengan kata-kata, sebaliknya ia bersifat ketara, diplomatik, dan penuh dengan keteguhan.
9 kebakaran di Kupang dan Baling akibat khianat
Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Kedah mengesahkan kebakaran rumah di Tongkang Yard, Alor Setar dan Kupang, Baling berpunca daripada petrol.
JSJN kenal pasti rakan suspek bantu siasatan
Dalam konteks kerjasama dan bantuan siasatan, JSJN Bukit Aman akan mengenal pasti rakan-rakan suspek berdasarkan rekod jenayah kesalahan berkaitan dadah yang dimilikinya untuk mengesan lelaki itu.

WEC 2025 bincang konsep 'caregiverpreneurship' - Nancy
Konsep 'caregiverpreneurship' akan menjadi antara topik dibincangkan semasa Persidangan Keusahawanan Wanita (WEC) 2025, pada 21 dan 22 Feb ini.

Musk akan diarahkan cari "penipuan dan salah guna" berbilion dolar di Washington - Trump
Trump akan mengarahkan Elon Musk, Ketua Jabatan Kecekapan Kerajaan (DOGE), untuk mengenal pasti "ratusan bilion dolar penipuan dan salah guna" di Washington.

80 anak bekas anggota GISB belum dituntut ibu bapa - Nancy
Nancy berkata 475 lagi telah diserahkan kepada keluarga mengikut Seksyen 30 (1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001 manakala lima lagi diserahkan kepada Orang yang Layak dan Sesuai (OYLS) mengikut akta sama.

Tiga tebusan Israel berada dalam keadaan stabil - Pengarah Hospital
Tiga tebusan telah bertemu semula dengan keluarga masing-masing manakala pemeriksaan kesihatan akan mengambil masa beberapa hari.

Dua lelaki mengaku salah miliki bahan penganiayaan seksual kanak-kanak
Dua lelaki mengaku bersalah atas pertuduhan memiliki bahan penganiayaan seksual terhadap kanak-kanak di dalam komputer masing-masing.

107 anak-anak bekas anggota GISB tidak dituntut
Nancy berkata, seramai 448 kanak-kanak sudah diserahkan kepada keluarga mengikut Seksyen 30(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Amalan 'sharenting' buka ruang jenayah dalam talian libatkan kanak-kanak - Fahmi
Amalan 'sharenting' atau amalan menunjuk-nunjuk perkara berkaitan anak-anak oleh segelintir ibu bapa, membuka ruang kepada jenayah dalam talian.

Jurulatih renang didakwa lakukan amang seksual terhadap kanak-kanak lelaki
Seorang jurulatih renang mengaku tidak bersalah datas pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang kanak-kanak lelaki.

FGV, NFDP kerjasama anjur Bright Cow Junior Cup 2024
FGV Holdings Berhad (FGV) dengan kerjasama Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) menganjurkan Bright Cow Junior Cup 2024 dan NFDP Carnival 2024 yang menyaksikan perlawanan sengit.

Roblox akan mula halang kanak-kanak melepak dalam permainan mereka
Roblox menyatakan bahawa langkah-langkah keselamatan baharu ini adalah sebahagian daripada usaha mereka untuk memastikan keselamatan pemain, terutamanya kanak-kanak.

Australia akan perkenal RUU haramkan remaja bawah 16 tahun guna media sosial
Pengharaman adalah secara menyeluruh walaupun pengguna menerima kebenaran daripada ibu bapa mereka.

Fokus pendidikan kanak-kanak Gaza, bukan gantikan UNRWA - Lazzarini
Kanak-kanak di Gaza kehilangan tahun kedua pendidikan mereka akibat perang yang berterusan dengan Israel, dengan lebih 625,000 kanak-kanak kini hidup dalam keadaan trauma.