DUNIA
Genosid di Gaza: 37 terbunuh dalam 24 jam, mangsa masih terperangkap di bawah runtuhan

Serangan berlaku ketika operasi Gideon 2 diteruskan untuk menawan Bandar Gaza, dengan lebih 150 sasaran dibom dalam sehari dan ramai mangsa masih terperangkap di bawah runtuhan. -Gambar fail/Reuters
GAZA: Sekurang-kurangnya 37 rakyat Palestin terbunuh dalam tempoh 24 jam terakhir akibat serangan udara Israel di seluruh Semenanjung Gaza, menurut Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas.
Ringkasan AI
- Sekurang-kurangnya 37 rakyat Palestin terbunuh dan 175 cedera dalam tempoh 24 jam akibat serangan udara Israel di Semenanjung Gaza, termasuk lima mangsa yang maut ketika cuba mendapatkan bantuan makanan.
- Serangan berlaku ketika operasi Gideon 2 diteruskan untuk menawan Bandar Gaza, dengan lebih 150 sasaran dibom dalam sehari dan ramai mangsa masih terperangkap di bawah runtuhan.
- Jumlah kematian rakyat Palestin sejak konflik bermula pada Oktober 2023 kini melebihi 65,000 orang, menurut data agensi antarabangsa dan hospital tempatan.
Kementerian turut melaporkan bahawa lima daripada mangsa terbunuh ketika cuba mendapatkan bantuan makanan di pusat agihan di utara Rafah.
Jumlah kematian berkaitan insiden bantuan sejak Jun kini mencecah 2,531 orang, termasuk mereka yang ditembak ketika menghampiri konvoi atau kawasan agihan.
Serangan terbaharu ini berlaku ketika tentera Israel meneruskan operasi Gideon 2 untuk menawan Bandar Gaza, dengan lebih 150 sasaran dibom dalam tempoh sehari.
Lebih 65,000 rakyat Palestin telah terbunuh sejak konflik bermula pada Oktober 2023, menurut statistik terkini yang dikumpul oleh agensi antarabangsa dan hospital tempatan.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami