LUCERNE, SWITZERLAND : Lebih daripada 100 buah negara dan organisasi antarabangsa berhimpun pada sidang kemuncak di Switzerland yang didedikasikan untuk menetapkan laluan ke arah keamanan antara Ukraine dan Rusia, tanpa kehadiran delegasi dari Moscow.

Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky mengambil kesempatan pada sidang kemuncak yang diadakan di sebuah pusat peranginan berhampiran Lucerne itu untuk meningkatkan sokongan terhadap pelan damai 10 perkara yang pertama kali digariskan pada lewat 2022.

Berucap pada persidangan itu pada Sabtu, Zelensky berkata, cadangan untuk menamatkan perang akan diserahkan kepada Rusia sebaik sahaja ia dipersetujui oleh negara-negara lain yang hadir dan kemudiannya akan berhimpun pada sidang kemuncak keamanan kedua untuk "membolehkan kita menetapkan penghujung sebenar perang.”

"Formula keamanan adalah inklusif dan kami gembira mendengar dan mengusahakan semua cadangan, semua idea tentang apa yang benar-benar diperlukan untuk keamanan dan apa yang penting kepada anda rakan-rakan yang dikasihi," kata Zelensky.

“Saya menggesa anda untuk menjadi seaktif mungkin dan saya berbangga di semua bahagian dunia, semua benua kini diwakili pada sidang kemuncak keamanan,” tambahnya.

Kebanyakan kerajaan Barat menghantar wakil di peringkat kanan.

Naib Presiden Amerika Syarikat (AS), Kamala Harris menghadiri sidang itu dan mengumumkan Washington akan membekalkan Kyiv dengan pakej bantuan lebih daripada AS$1.5 bilion untuk membantu negara itu membina semula infrastrukturnya yang terjejas dan menangani keperluan kemanusiaan yang berpunca daripada konflik itu, menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh White House pada Sabtu .

“Perang ini kekal sebagai kegagalan untuk Putin. Saya berada di sini di Switzerland untuk berdiri bersama Ukraine dan para pemimpin dari seluruh dunia dalam menyokong keamanan yang adil dan berkekalan,” kata Harris.

Ketua-ketua negara dan kerajaan dari beberapa negara Eropah termasuk Perancis, Jerman dan United Kingdom turut menyertai, begitu juga dengan Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida.

Bagaimanapun, wakil negara China tidak hadir.

Negara itu sebelum ini telah memaklumkan, mana-mana mesyuarat sedemikian perlu dihadiri oleh kedua-dua Rusia dan Ukraine.

Rancangan Zelensky termasuk tuntutan untuk pemberhentian permusuhan, pemulihan integriti wilayah Ukraine, pengunduran tentera Rusia dari tanah Ukraine dan pemulihan sempadan sebelum perang Ukraine dengan Rusia.

Turut digesa ialah penubuhan tribunal khas untuk mendakwa jenayah perang Rusia.

“Ukraine tidak pernah mahu perang ini, ia adalah pencerobohan penjenayah dan benar-benar tanpa provokasi Rusia. Dan satu-satunya yang menginginkannya ialah Putin,” kata Zelensky.

Rusia dalam masa sama telah menyatakan minat untuk bersetuju dengan syarat tersebut dan tidak menunjukkan tanda kompromi dalam hal isu wilayah.

Pada Jumaat, sehari sebelum sidang kemuncak itu ditetapkan untuk bermula, Presiden Rusia, Vladimir Putin menyatakan semula rancangan damai Kremlin sendiri, yang mungkin tidak akan dipersetujui oleh Ukraine.

Cadangan itu menggesa tentera Ukraine berundur dari empat wilayah selatan dan timur wilayah Ukraine yang dikatakan Moscow akan bergabung dengan melanggar undang-undang antarabangsa dan menuntut Kyiv meninggalkan tawarannya untuk menyertai NATO.

Walaupun tentera Rusia telah membuat kemajuan sederhana di dua wilayah - Donetsk dan Luhansk - dalam beberapa bulan kebelakangan ini, mereka jauh daripada menduduki kesemua empat wilayah termasuk Kherson dan Zaporizhzhia.

Pada hari berikutnya, Putin berkata, hampir 700,000 askar Rusia sedang bertempur di Ukraine, peningkatan daripada 617,000 yang dilaporkannya semasa sidang media akhir tahun pada 2023.

Dalam wawancara dengan sebuah stesen televisyen Itali, Zelensky berkata "hakikat bahawa Putin berkata untuk memberi mereka sebahagian daripada wilayah kami, yang diduduki dan tidak diduduki, bercakap tentang beberapa wilayah di negara kami dan dia akan berhenti (di situ) dan tidak akan ada konflik beku.”

"Mesejnya sama seperti Hitler," kata Zelensky

“Putin faham bahawa akan ada sidang kemuncak keamanan. Bahawa kebanyakan dunia berada di sebelah Ukraine, di sebuah sisi kehidupan. Dan pada malam sebelum sidang kemuncak itu, di tengah-tengah siren serbuan udara, orang terbunuh dan serangan peluru berpandu, dia nampaknya bercakap mengenai kata dua,” tambah Zelensky. - CNN