awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Pihak bertelagah di Sudan setuju lindungi orang awam

Bernama
Bernama
12/05/2023
09:31 MYT
Pihak bertelagah di Sudan setuju lindungi orang awam
Perbincangan berhubung gencatan senjata dijangka bermula pada Jumaat. - Gambar fail/AP Newsroom
WASHINGTON: Pihak bertelagah dalam konflik Sudan bersetuju untuk melindungi orang awam dan membenarkan bantuan kemanusiaan, menurut Amerika Syarikat (AS) dan Arab Saudi, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).
Bagaimanapun, rundingan untuk gencatan senjata gagal dicapai, menurut kenyataan Jabatan Negara AS pada Khamis.
Perbincangan berhubung gencatan senjata dijangka bermula pada Jumaat, lapor New York Times, memetik sumber yang tidak dinamakan di Jabatan Negara.
Menerusi perjanjian yang berlangsung di bandar Jeddah, pihak bertelagah komited untuk membenarkan bantuan kemanusiaan ke Sudan, selain "mengosongkan dan mengelak daripada menggunakan" kemudahan seperti hospital untuk membolehkan penduduk menguruskan pengebumian.
Presiden Sudan Abdel Fattah al-Burhan sedang bergelut untuk mempertahankan kedudukannya dengan sokongan Angkatan Tentera Sudan (SAF) menentang timbalannya, Mohammed Hamdan Daglo yang mengetuai pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF).
Konflik antara kedua-dua jeneral itu mengakibatkan lebih 500 orang terbunuh, menurut angka rasmi dari Kementerian Kesihatan Sudan, namun pemerhati mendakwa jumlah korban sebenar mungkin jauh lebih tinggi.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#gencatan senjata
#saf
#RSF
#konflik Sudan
#lindungi orang awam
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan