awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Operasi pembenihan awan di tiga negeri bermula esok - Ahmad Zahid
Selangor tangani isu rumah ibadat tidak sah secara berhemah, ikut undang-undang - MB
Sultan Selangor berkenan pendirian PM Anwar mengenai rumah ibadat dibina tidak ikut undang-undang
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PM Perancis Francois Bayrou terselamat undi tidak percaya

Bernama
Bernama
17/01/2025
05:45 MYT
PM Perancis Francois Bayrou terselamat undi tidak percaya
Ini merupakan undi tidak percaya pertama dihadapi Bayrou sejak pembentukan kerajaannya pada 23 Dis 2024. - Gambar/ Reuters
PARIS: Ahli Parlimen Perancis pada Khamis mengundi menolak usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Perancis Francois Bayrou, lapor Xinhua.
Menurut keputusan diumumkan oleh Speaker Perhimpunan Kebangsaan Perancis, Yael Braun-Pivet, hanya 131 perwakilan mengundi menyokong usul itu, berbanding 289 undi yang diperlukan.
Ini merupakan undi tidak percaya pertama dihadapi Bayrou sejak pembentukan kerajaannya pada 23 Dis 2024.
Berikutan ucapan dasar umumnya pada Selasa, parti sayap kiri Perancis, La France Insoumise (LFI) mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Bayrou.
Namun, Parti Sosialis (PS) mengumumkan pada Khamis petang bahawa ia tidak akan menyokong usul undi tidak percaya yang dilancarkan oleh sekutunya, yang menurut Jean-Luc Melenchon, pemimpin LFI, akan "memecahbelahkan" pakatan parti haluan kiri, Barisan Popular Baharu (NFP).
Presiden Perancis Emmanuel Macron menamakan Bayrou sebagai Perdana Menteri baharu Perancis pada 13 Dis selepas Michel Barnier disingkirkan melalui undi tidak percaya.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Perancis
#Francois Bayrou
#undi tidak percaya
#Perdana Menteri
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan