awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pengawal keselamatan mengaku tidak bersalah ceroboh tanah persendirian
Gangguan besar dilaporkan oleh pengguna X - NetBlocks
Sekatan ke luar negara hanya kepada peminjam PTPTN berpendapatan tinggi yang culas
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Tentera Israel akan kawal seluruh Gaza, 82 terkorban dalam serangan terbaharu

Astro Awani
Astro Awani
21/05/2025
23:15 MYT
Tentera Israel akan kawal seluruh Gaza, 82 terkorban dalam serangan terbaharu
Krisis kemanusiaan di Gaza semakin mendapat perhatian antarabangsa, dengan tekanan semakin meningkat terhadap Israel untuk menghentikan serangan dan membenarkan bantuan masuk. - Foto AP
GAZA: Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, mengumumkan bahawa tentera Israel akan mengambil alih kawalan penuh ke atas Gaza selepas operasi ketenteraan yang sedang berlangsung.
Kenyataan ini dibuat dalam sidang media pertamanya sejak Disember, di tengah-tengah serangan udara yang telah mengorbankan sekurang-kurangnya 82 orang sejak awal pagi Rabu.
Netanyahu menyatakan bahawa kawalan penuh ke atas Gaza adalah perlu bagi memastikan keselamatan Israel dan menghapuskan ancaman daripada Hamas.
Bagaimanapun, kenyataan ini mendapat kecaman daripada beberapa negara, termasuk United Kingdom dan Kesatuan Eropah, yang menyifatkan tindakan Israel sebagai "kejam" dan "tidak berperikemanusiaan".
Serangan udara Israel terus menyasarkan beberapa kawasan di Gaza, termasuk hospital dan kem pelarian.
Hospital Nasser melaporkan bahawa seorang bayi yang baru lahir serta beberapa wanita turut terkorban dalam serangan terbaru ini.
Keadaan di hospital semakin kritikal, dengan kekurangan bekalan perubatan dan tenaga kerja yang semakin meruncing.
Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan bahawa bantuan kemanusiaan masih gagal disalurkan kepada penduduk Gaza akibat sekatan ketat yang dikenakan oleh Israel.
PBB memberi amaran bahawa lebih 14,000 kanak-kanak berisiko maut dalam tempoh 48 jam jika bantuan tidak segera sampai kepada mereka.
Krisis kemanusiaan di Gaza semakin mendapat perhatian antarabangsa, dengan tekanan semakin meningkat terhadap Israel untuk menghentikan serangan dan membenarkan bantuan masuk.
Netanyahu, bagaimanapun, menegaskan bahawa sebarang bantuan hanya akan dibenarkan sekiranya ia tidak mengganggu operasi ketenteraan Israel.
Dapatkan berita terkini di sini
Topic Berkaitan
#Benjamin Netanyahu
#Gaza
#tentera Israel
#serangan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami