MALAYSIA
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Rabu, 1 Februari 2023.
Sempena istiadat pada hari ini, Al-Sultan Abdullah bertitah, kenangan bersemayam di kota metropolitan ini akan kekal abadi dalam sanubari Seri Paduka dan Raja Permaisuri Agong.
Bekas Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata orang Melayu sudah punyai alternatif lain sebagai sandaran untuk pembelaan bangsa dan agama.
KDN melalui Lembaga Penapis Filem (LPF) menetapkan lima pengelasan atau Klasifikasi Filem 2023 yang baharu berkuat kuasa hari ini.
Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim melantik anaknya, Nurul Izzah sebagai Penasihat Kanan Ekonomi dan Kewangan kepada Perdana Menteri dilihat tidak salah.
Seorang buruh kampung dipenjara 15 bulan oleh Mahkamah Majistret Gua Musang, hari ini akibat memukul kepala isterinya menggunakan topi keledar.
Hamidin dipilih untuk mengisi jawatan itu semasa kongres Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) ke-33 yang diadakan di Manama, Bahrain pada Rabu.
Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Azam Baki mengesahkan membekukan dua akaun Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).
Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, kerja-kerja pembaikan itu akan dilaksanakan pihak Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dalam kadar segera.
Menurut Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Hamzah Zainudin, kerjasama sepenuhnya akan diberikan dalam usaha memastikan fitnah jahat ke atas parti itu dapat dihentikan segera.
Tempoh pembelajaran di sekolah perlu dikekalkan jika sesi persekolahan dicadangkan bermula jam 8 pagi.
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami