Skip to main content

Malaysia

Gudang simpan 1,200 jerami gulung hangus terbakar

ANGGOTA bomba memadam kebakaran gudang jerami gulung di Kampung Tempayan Pecah, Ayer Hitam dekat Jitra malam tadi. ...Gambar JBPM KEDAH
Sebuah gudang yang menyimpan kira-kira 1,200 jerami gulung dan peralatan elektrik musnah dalam kebakaran di Pertubuhan Peladang Kawasan C2 Kerpan, Kampung Tempayan Pecah di Ayer Hitam, Jitra, malam tadi. - Gambar ihsan JBPM Kedah
Advertisement

JITRA: Sebuah gudang yang menyimpan kira-kira 1,200 jerami gulung dan peralatan elektrik musnah dalam kebakaran di Pertubuhan Peladang Kawasan C2 Kerpan, Kampung Tempayan Pecah di Ayer Hitam, dekat sini, malam tadi.

Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat Kedah, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 11.06 malam tadi dan tiba di lokasi kira-kira lapan minit kemudian.

"Setibanya di lokasi, didapati kebakaran melibatkan gudang Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) yang menyimpan kira-kira 1,200 gulung jerami serta peralatan elektrik.

"Pasukan bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Jitra dan BBP Simpang Empat, Perlis dengan bantuan pasukan bomba sukarela melakukan kerja-kerja pemadaman dan api berjaya dikawal pada pukul 11.33 malam," katanya ketika dihubungi Astro AWANI pada Rabu.

Katanya, gudang berkeluasan kira-kira 600 x 300 kaki persegi itu dianggarkan terbakar 80 peratus.

"Tiada mangsa dilaporkan terlibat dalam kejadian ini dan operasi pemadaman masih dijalankan. Pasukan bomba menjalankan kerja-kerja overhaul dengan merobohkan dinding gudang serta meleraikan timbunan sisa jerami bagi memudahkan pemadaman.

"Kerja-kerja itu dibantu dua jentolak bagi membuka akses kepada pasukan bomba selain membolehkan kerja pemadaman dan overhaul dilakukan dengan lebih berkesan," ujarnya.

 

Must Watch Video

Advertisement