awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Presiden Turkiye tuduh Israel sekat bantuan Gaza dengan “alasan direka-reka”
Liga Super: Dua jaringan Luqman Hakim pacu kemenangan NSFC
Nelayan dikhuatiri hilang jatuh laut di Tanjung Kubung
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Istana Johor tiada hak campur tangan isu umur belia - PM

Wan Syamsul Amly
Wan Syamsul Amly
15/07/2019
12:37 MYT
Istana Johor tiada hak campur tangan isu umur belia - PM
TUN MAHATHIR: Kerajaan akan membatalkan keputusan negeri itu seandainya mendapati ada campur tangan daripada pihak istana. - Foto Astro AWANI/Shahir Omar
Istana Johor tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam urusan penentuan had umur belia di negeri berkenaan, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Tegasnya, kerajaan akan membatalkan keputusan negeri itu seandainya mendapati ada campur tangan daripada pihak istana.
"Kita tidak bincang, tetapi ada cerita campur tangan istana. Istana tiada hak... kalau didapati ada campur tangan, kita akan batalkan keputusan itu," katanya.
Dr Mahathir berkata demikian semasa sidang akhbar selepas Mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), di Yayasan Kepimpinan Perdana, pada Isnin.
BACA: Had umur belia: Kerajaan Persekutuan ingin tahu alasan Kerajaan Johor - Tun M
BACA: Had umur belia, Johor buat pusingan U
Sebelum ini, Menteri Besar Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata, kerajaan negeri menganggap isu had umur belia di Johor selesai dan tetap dengan pendirian untuk mengekalkan had umur golongan tersebut kepada 40 tahun.
Bagaimanapun jelasnya, dalam tempoh sebelum pindaan Akta 668 itu diwartakan, kerajaan negeri akan melakukan perjumpaan dengan semua pihak terlibat termasuk persatuan belia.
Topic Berkaitan
#Akta 668
#Bersatu
#Dr Sahruddin Jamal
#had umur belia
#Istana Johor
#Mahathir Mohamad
#Parti Pribumi Bersatu Malaysia
#Perdana Menteri
#Yayasan Kepimpinan Perdana
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan