IPOH: Kapal kontena dari Amerika Syarikat yang disyaki dalam perjalanan membawa sisa plastik ke negara ini akan diusir sebaik sahaja kapal itu berlabuh dan pemeriksaan berkaitan selesai dilakukan, kata Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tun Man.

Beliau berkata arahan telah dikeluarkan kepada pihak berkuasa pelabuhan untuk memantau dan menahan kapal tersebut apabila tiba di Pelabuhan Klang.

"Apabila kapal berlabuh di Pelabuhan Klang, kita akan menyemak dengan teliti keadaan sisa plastik dalam kontena. Sekarang, kita berhubung dengan pihak pelabuhan dan kastam untuk menunggu kapal itu yang dijangka sampai di Pelabuhan Klang hari ini dan menahan kontenanya di kawasan pelabuhan.

"Kita juga akan maklumkan kepada pihak berkuasa berkaitan di Amerika Syarikat mengenai pengimportan sisa plastik ke negara berkenaan sama ada ia dicemari dengan bahan buangan terjadual atau bahan kimia sebelum dihantar balik ke negara asal," katanya kepada pemberita di sini pada Isnin.

Terdahulu, Tuan Ibrahim yang ditemui selepas menghadiri Sambutan Hari Air Sedunia peringkat negeri Perak yang dirasmikan Menteri Besar Perak Datuk Saarani Mohamad, diminta mengulas perkembangan terkini isu tersebut.

Dua hari lepas, menteri itu dilaporkan berkata Jabatan Alam Sekitar tidak menerima sebarang permohonan pengimportan sisa plastik tersebut yang disyaki dibawa dari Los Angeles.

BACA: Kontena bawa sisa plastik dari Los Angeles akan ditahan di Pelabuhan Klang Isnin ini

BACA: EU larang eksport sisa plastik mulai tahun depan

Mengulas isu berbeza, Tuan Ibrahim mencadangkan negeri berjiran yang berkongsi sungai utama bekerjasama membina loji rawatan air (LRA) di lembangan sungai itu bagi menjimatkan kos.

"Kita mempunyai idea supaya loji-loji air ini akan berkongsi antara negeri jadi boleh dibekalkan kepada dua negeri. Itulah mekanismenya.

"Kalau satu loji boleh bekalkan air kepada dua-dua negeri kita akan jimat kos. Tetapi ini memerlukan rundingan di peringkat negeri," katanya, menambah kementeriannya bersedia membantu dari segi khidmat nasihat kepada negeri yang berminat melaksanakan idea tersebut.

Terdahulu ketika berucap, Tuan Ibrahim berkata dua daripada tiga pakej projek pembinaan Loji Rawatan Kumbahan Serantau dan Rangkaian Paip Pembetungan di Papan di daerah Kinta yang bernilai hampir RM2 bilion dijangka siap pada November ini.

Menurutnya projek meliputi pembinaan rangkaian paip pembetungan sejauh 157 kilometer, 14 buah stesen pam dan sebuah loji rawatan kumbahan serantau yang boleh menampung kapasiti kumbahan bersamaan dengan 1.5 juta penduduk.

"Melalui projek ini, 277 buah loji kecil di sekitar bandar raya Ipoh akan ditutup dan seterusnya mengelakkan berlakunya pencemaran ke atas saliran air yang disebabkan oleh pelepasan air sisa kumbahan,' katanya.

-- BERNAMA