Kementerian Pendidikan akan meneliti cadangan pengecilan jumlah pelajar dalam sesebuah kelas bagi memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran (PDP) seperti yang dicadangkan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP).

Timbalan Menteri Pendidikan I Datuk P Kamalanathan berkata, pihaknya sentiasa terbuka untuk menerima apa-apa cadangan bagi tujuan penambahbaikan sistem sedia ada.

"Saya berterima kasih kepada NUTP kerana sentiasa bekerjasama dengan kami.

"Oleh itu, kami akan meneliti cadangan tersebut, kerana segala perancangan kita akan dibincangkan terlebih dahulu sebelum mencari satu penyelesaian," katanya.

Beliau berkata demikian pada satu sidang media selepas membuat lawatan kerja ke Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKC) Gelang Patah.

BACA: Kecilkan jumlah murid, elak proses PDP dalam kelas terjejas - NUTP

BACA: Pemansuhan pengasingan kelas wujudkan iklim positif - ABIM

Pada 30 Disember lalu, Setiausaha Agung NUTP Harry Tan Huat Hock berkata pihaknya menyokong cadangan Kumpulan Bertindak Ibu Bapa untuk Pendidikan (PAGE) supaya jumlah murid dalam satu kelas dikecilkan kepada kurang daripada 30 orang.

PAGE menyarankan demikian ketika mempersoal tindakan kementerian yang mengarahkan penghentian pengasingan kelas mengikut tahap penguasaan akademik murid.

Pengerusi PAGE Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata, inisiatif tersebut tidak akan menunjukkan keberkesanannya sekiranya jumlah murid dalam satu kelas masih lebih 35 orang.

Ketua Pengarah Pelajaran Datuk Dr Amin Senin pada 26 Disember meminta semua sekolah supaya tidak lagi mengamalkan budaya pengasingan kelas.

BACA: Gabung kelas: 'Takkan nak biar murid melompat?' - Luahan guru terbeban

BACA: Apa guna gabung kelas tapi 40 murid satu kelas? - PAGE


Amin berkata, ke­men­terian mahu amalan pengasingan kelas me­­ngikut tahap pe­nguasaan akademik murid dan sekolah kawalan dihen­tikan, manakala kaedah pe­ngasingan rasmi seper­ti Ujian Kemasukan Ta­hun Sa­tu juga diman­suhkan sepenuhnya bermula 2019.

Beliau berkata, amalan pengasingan kelas bukan dasar pendidikan, namun dilakukan sekolah dalam usaha meningkatkan pencapaian akademik mengikut Gred Purata Sekolah (GPS), yang menjadi petunjuk prestasi utama (KPI) sebelum ini.

BACA: Kerajaan takut wujudkan sekolah satu aliran - MPN

BACA: Gabung kelas: Ingat semua darjah satu pandai baca, kira? - MPN