Kementerian Pengangkutan sedang dalam perbincangan bersama Majlis Daerah Tanjung Malim (MDTM) untuk membuka jalan di kawasan tanah rizab Keretapi Tanah Melayu (KTM) di Slim River, di sini.

Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata jalan yang menghubungkan Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Zulkifli Muhammad ke Kampung Baru itu bakal memberikan kemudahan kepada penduduk setempat.

Katanya, pihaknya telah mengarahkan KTMB dan Perbadanan Aset Keretapi (RAC), yang memiliki tanah itu untuk menyelesaikan masalah pembukaan jalan di tanah rizab tersebut.

"Bermaksud jalan itu dibuka tetapi mesti ada penyelenggaraan.

"Jadi itu boleh dibuat secara bersama dengan pihak berkuasa tempatan dan hak penggunaan itu boleh diberikan di bawah jagaan PBT. Saya yakin ia akan dibuka kepada orang kampung untuk kegunaan mereka," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika meninjau tanah rizab Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Kampung Rahmat Changkat Sulaiman, di sini hari ni.

Jelas beliau lagi, kementerian akan mengarahkan RAC bekerjasama dengan PBT dalam mencapai kata putus berhubung penyelenggaraan jalan tersebut, apabila ia dibuka kelak.

Dalam masa sama, Ka Siong berkata pihaknya juga dalam usaha untuk menyelesaikan masalah banjir kilat di kawasan tersebut.

Katanya, antara punca utama kejadian tersebut disebabkan longkang tersumbat dan kelemahan sistem perparitan.