Keputusan kerajaan melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) sehingga 9 Jun ini bukan disengajakan, kata Pengerusi Perikatan Komuniti Selamat (Ikatan), Tan Sri Lee Lam Thye.
Beliau berkata ia adalah keputusan yang munasabah, memandangkan kerajaan harus mempertimbangkan pandangan serta nasihat Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara serta rayuan beberapa pihak yang berpendapat dengan menamatkan PKPB pada ketika ini adalah terlalu awal dan tindakan tidak produktif.
"PKPB yang diperkenalkan pada 4 Mei dengan pembukaan 27 sektor ekonomi namun dikenakan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat menandakan perang terhadap COVID-19 masih belum berakhir.
"Usaha kita setakat ini telah membuahkan hasil yang diinginkan. Kementerian Kesihatan layak menerima pujian kerana terus mengutamakan pengawasan dan memastikan keselamatan rakyat Malaysia," katanya dalam kenyataan hari ini.
Lee berkata usaha tersebut telah mendapat pengiktirafan dan pujian daripada pelbagai pihak seperti China dan pemerhati antarabangsa, malah telah menghasilkan video yang memperlihatkan kejayaan Malaysia.
Justeru, Lee mengingatkan orang ramai supaya berwaspada terhadap kecuaian dan tindakan ketidakpatuhan PKPB yang boleh membantutkan kejayaan setakat ini kerana ia penting berikutan banyak aktiviti ekonomi kini disambung semula.
"Disebabkan inilah pemberdayaan komuniti sangat penting bagi mengatasi penularan penyakit yang membawa maut ini. Perlu ada keseimbangan terhadap perlunya berwaspada terhadap virus itu dan pembukaan semula aktiviti ekonomi.
"Rakyat perlu mencari nafkah dan perniagaan perlu diteruskan tetapi ia bukan seperti sebelum ini. Ia tidak akan berlaku seperti dahulu. Terdapat normal baharu yang perlu diikuti untuk menyelamatkan nyawa.
"Oleh itu, ada keperluan penting untuk mematuhi SOP seperti yang diperkenalkan oleh kerajaan dan sektor ekonomi masing-masing," tambahnya.
Sementara itu, Lee turut memuji polis yang berusaha meningkatkan langkah penguatkuasaan terhadap pematuhan SOP dengan menggunakan dron bagi memastikan pematuhan SOP di kawasan umum. - BERNAMA
Bernama
Mon May 11 2020

Lee Lam Thye ingatkan orang ramai supaya berwaspada terhadap kecuaian dan tindakan ketidakpatuhan PKPB yang boleh membantutkan kejayaan setakat ini. - Gambar fail

Maszlee lancar kempen #SimpangMembaca
Sejumlah 3,000 beg dan bahan-bahan seperti buku cerita, buku mewarna dan pensel warna telah siap disusun dan sedia untuk diedarkan ke seluruh Simpang Renggam.

Muhammad Ehsan yang lemas di New Zealand selamat dikebumikan
Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington menzahirkan ucapan takziah dan simpati kepada ahli keluarga Allahyarham yang berada di Malaysia.

Timbalan KM Sarawak mahu tembok, pagar dibina di sempadan Malaysia-Indonesia
Dr James Jemut mahu tembok dibina di kawasan strategik sepanjang sempadan Malaysia-Indonesia untuk mengekang kemasukan pendatang asing.

Cadangan guna keputusan percubaan SPM kurang sesuai - NUTP
Saranan menggunakan keputusan peperiksaan percubaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi menggantikan peperiksaan sebenar dilihat kurang sesuai.

COVID-19: Pelajar wanita dari Malaysia antara kes bergejala import di Singapura
Dilabel sebagai kes 59422, pemegang pas pelajar itu tiba di Singapura dari negara asalnya, menurut kementerian berkenaan dalam data penuh yang dikeluarkan di sini.

FAM akan segerakan gerak kerja untuk skuad kebangsaan jalani latihan pusat
FAM menyambut baik keputusan KBS membenarkan pasukan negara menjalani kem latihan pusat.

KPDNHEP akan kaji kenaikan harga minyak masak botol
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan melihat kepada kenaikan harga minyak masak botol 5 kilogram (kg) sebelum mengkaji kesesuaiannya.

Kerugian akibat PKP 2.0 lebih rendah berbanding sebelum ini - Tengku Zafrul
Kerajaan menjangkakan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua menyebabkan negara kerugian RM600 juta sehari berbanding RM2.4 bilion sehari pada Mac hingga Mei, tahun lepas, kata Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Hina monarki Thailand, bekas penjawat awam dipenjara 43 tahun 6 bulan
Mahkamah Jenayah Bangkok Thailand menjatuhkan hukuman penjara 43 tahun 6 bulan ke atas seorang bekas penjawat awam kerana menghina atau memfitnah pemerintahan beraja atau monarki Thailand.

Remaja lemas selepas selamatkan tiga kanak-kanak di Kota Bharu
Seorang remaja berusia 16 tahun lemas semasa menyelamatkan tiga kanak-kanak di dalam anak sungai di hadapan rumahnya di Kampung Perupok Tikat.

10 kluster baharu COVID-19 dikesan hari ini - Dr Noor Hisham
Dua kluster dikesan masing-masing di Selangor, Sabah dan Kuala Lumpur, sementara masing-masing satu kluster di Labuan, Melaka, Pahang dan Johor.

Vaksin COVID-19: KKM lakukan penilaian risiko susulan kematian di Norway - Dr Adham
Datuk Seri Dr Adham Baba mengeluarkan arahan itu susulan kematian 23 individu berusia 80 tahun ke atas di Norway selepas disuntik vaksin COVID-19 buatan Pfizer-BioNTech.

Jangkitan COVID-19 di Indonesia melonjak lepasi angka 14,000
Jangkitan COVID-19 di Indonesia semakin membimbangkan, selepas merekodkan kes baharu melepasi angka 14,000 kes untuk tempoh 24 jam.

Pemimpin UMNO terlampau memikirkan diri sendiri - Ku Li
Beliau berpendapat sikap sebegini tidak seharusnya disebatikan dalam tugas sebagai pemimpin masyarakat.

Tidak perlu bimbang isu keberkesanan, keselamatan vaksin COVID-19
Membuka tirai tahun 2021, pastinya dunia menyimpan harapan agar penularan pandemik COVID-19 dapat ditamatkan, sekali gus membolehkan masyarakat menikmati kehidupan seperti biasa.

COVID-19: Hampir 83 juta kes positif dicatat penghujung 2020
Jumlah kumulatif kes positif COVID-19 seluruh dunia kini melepasi 82.47 juta berikutan lebih ratusan ribu kes baharu dikesan dalam tempoh 24 jam lepas.

297 individu ingkar arahan PKP ditahan - Ismail Sabri
Polis Diraja Malaysia (PDRM) semalam menahan 297 individu atas kesalahan ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Vaksin COVID-19: Laporan penilaian berkala perlu ada dalam perjanjian - Pakar
Ia amat penting supaya penilaian dari semasa ke semasa dapat dilakukan Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

PLUS jangka trafik meningkat 30 peratus semasa Krismas, tahun baharu
Jumlah trafik di lebuh raya utama dijangka meningkat hingga 1.7 juta kenderaan pada waktu puncak setiap hari berbanding 1.3 juta pada hari biasa.

Jururawat warga AS individu pertama disuntik vaksin COVID-19
Petugas kesihatan di Pusat Perubatan Long Island menjadi individu pertama untuk diberikan suntikan vaksin pertama selepas Amerika Syarikat (AS) meluluskan kegunaan vaksin melawan COVID-19, pada Isnin.