awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Peranan Malaysia bantu konflik Thailand-Kemboja antara tumpuan Dewan Rakyat
Pihak berkuasa bertungkus-lumus kekang tumpahan minyak kapal kargo karam di perairan Thailand
Thailand saksi legasi keluarga Ghazali
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

KKM akui kesukaran dapatkan bekalan topeng N95, tumpu kepada KN95

Astro Awani
Astro Awani
14/04/2020
11:11 MYT
KKM akui kesukaran dapatkan bekalan topeng N95, tumpu kepada KN95
China telah memberikan sebanyak 100,000 topeng muka KN95 yang ada kualiti dan boleh guna. - Gambar fail/Twitter @pijholdings
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengakui kesukaran untuk mendapatkan topeng muka N95 pada ketika ini.
Justeru, kata Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah pihaknya memberi tumpuan kepada bekalan topeng muka KN95 daripada negara China.
"Mengenai topeng muka N95, kita ada kesukaran nak dapatkan topeng muka N95 sebab Amerika Syarikat tidak mengeksport lagi N95. Kita nak dapatkan KN95 dari China.
"Contohnya China telah memberikan sebanyak 100,000 topeng muka KN95 yang ada kualiti dan boleh guna. Kita akan pastikan stok kita ada untuk tempoh lebih daripada dua minggu," katanya dalam sidang media di sini pada Selasa.
Justeru katanya, KKM akan memperkemaskan rangkaian pengagihan peralatan perubatan bagi memastikan bekalan perubatan di hospital mencukupi dari semasa ke semasa.
"Kalau ikutkan sekarang, kita kena lihat penggunaannya kerana pengiraan stok itu penting dan pengagihan itu penting kepada negeri dan juga ke klinik kesihatan. Rangkaian pelu diperkemaskan dari semasa ke semasa," tambahnya lagi.
Topic Berkaitan
#Amerika Syarikat
#China
#COVID19
#Dr Noor Hisham Abdullah
#Hospital
#Kementerian Kesihatan
#kesihatan
#KKM
#Malaysia
#Media
#Noor Hisham Abdullah
#perubatan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan