KUALA LUMPUR: Majlis Pemulihan Negara (MPN) yang digerakkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengadakan mesyuarat pertama, hari ini.

Antara 20 individu yang hadir dalam mesyuarat yang berlangsung secara maya adalah veteran politik, Tan Sri Rafidah Aziz; pakar ekonomi, Prof Dr Jomo K. Sundram; Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said; Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Ahli Parlimen Lembah Pantai, Ahmad Fahmi Fadzil.

Dr Mahathir memaklumkan, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah turut dijemput menghadiri mesyuarat itu bagi memberi penerangan berhubung perkembangan semasa COVID-19 di Malaysia.


Menurutnya, antara perkara yang dibincangkan dalam mesyuarat hampir tiga jam itu adalah termasuk mengenai suntikan vaksin COVID-19 dan juga isu-isu berkaitan prosedur operasi standard (SOP).

"Walaupun majlis ini belum lagi diiktiraf, namun sebagai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab, saya merasakan perlu terlibat sama dalam mencari penyelesaian kepada COVID-19.


"Bagi saya dan rakan-rakan, kita sudah tidak boleh menunggu tanpa berbuat apa-apa sementara kes-kes tersebut meningkat dengan begitu mendadak.

"Saya percaya mereka yang hadir bersetuju menyertainya kerana mereka juga merasa perlu melakukan sesuatu untuk membantu negara ketika menghadapi bencana ini," katanya dalam sidang akhbar yang diadakan secara maya di sini, pada Khamis.


Sementara itu di Twitternya, Dr Mahathir yang juga Ahli Parlimen Langkawi itu berpendapat adalah satu tindakan tidak bertanggungjawab sekiranya kumpulan itu mempunyai cadangan dan pandangan yang dapat membantu tetapi memilih untuk mendiamkan diri.

"Bagi kami di dalam MPN, ini adalah usaha dan khidmat kami kepada negara.

"Jika usaha kami dapat membantu rakyat dan negara, ini bermakna kami telah melaksanakan tanggungjawab kami sebagai rakyat Malaysia," jelasnya.