awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Diaspora India berperanan dalam pembangunan Malaysia - PM Modi
Ultras Selangor dilarang masuk stadium bagi tiga perlawanan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Malaysia berada di landasan untuk jadi negara berpendapatan tinggi pada akhir dekad ini - AMRO

Bernama
Bernama
08/04/2024
22:45 MYT
Malaysia berada di landasan untuk jadi negara berpendapatan tinggi pada akhir dekad ini - AMRO
Malaysia yang digelar Lembah Silikon Timur dijangka menarik lebih banyak industri semikonduktor pada masa depan. - Gambar hiasan/ Bernama
SINGAPURA: Malaysia berada di landasan untuk menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang akhir dekad ini, menurut Pejabat Penyelidikan Makroekonomi ASEAN+3 (AMRO).
Ketua Ahli Ekonomi, Hoe Ee Khor berkata, negara itu disokong oleh aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) yang kukuh dan sektor pembuatan yang rancak terutama dalam industri semikonduktor.
"Jika anda melihat kepada aliran masuk FDI ke Malaysia sejak beberapa tahun lepas, terdapat peningkatan pada 2021 dan 2022. Justeru, perkara itu akan mula muncul dalam bentuk pelaburan sebenar dalam beberapa tahun akan datang.
"Kami yakin selagi kerajaan Malaysia mengekalkan disiplin fiskal dan monetari, aliran masuk pelaburan baharu dari luar negara akan dapat membantu melonjakkan kadar pertumbuhan dan mencapat tahap pendapatan tinggi," katanya semasa taklimat media secara maya sempena penerbitan laporan 'ASEAN+3 Regional Economic Outlook (AREO) 2024' oleh AMRO, di sini, pada Isnin.
Beliau berkata, Malaysia yang digelar Lembah Silikon Timur dijangka menarik lebih banyak industri semikonduktor pada masa depan dan menjadi penerima manfaat utama daripada peningkatan kitaran semikonduktor yang dijangka melonjak pada akhir tahun ini.
Sementara itu, Ketua Kumpulan AMRO, Allen Ng berkata, adalah munasabah untuk menjangkakan bahawa Malaysia dapat mengatasi penanda aras Bank Dunia bagi KDNK nominal per kapita kira-kira AS$13,000 bagi ekonomi berpendapatan tinggi.
Beliau berkata, walau bagaimanapun, Malaysia seperti juga negara lain di rantau ini, terus menghadapi cabaran struktur seperti kebimbangan demografik, pertumbuhan produktiviti serta tahap kemahiran tenaga kerja, dan semua kebimbangan itu perlu ditangani. - BERNAMA
Topic Berkaitan
#Malaysia
#ekonomi malaysia
#negara berpendapatan tinggi
#AMRO
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan