awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Batik ecoprint hasil karya anak didik Cikgu Hadi curi tumpuan di Festival Kraf Johor 2025
FEZAKAT 2025 tingkatkan kesedaran, kefahaman zakat kepada masyarakat
Enam penempatan Orang Asli di Kelantan dikategori "hot spot" bencana
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Nelayan hilang mungkin hanyut ke Indonesia - Maritim Malaysia

Bernama
Bernama
18/01/2025
08:45 MYT
Nelayan hilang mungkin hanyut ke Indonesia - Maritim Malaysia
Muarep Sakem, 63, dan Rosenizam Maharam, 50, hilang ketika memukat ikan pada Rabu lepas. - Gambar fail
MELAKA: Operasi mencari dan menyelamat dua nelayan yang hilang di perairan Pulau Undan di sini sejak Rabu lepas diperluaskan kepada 1,372 kilometer persegi, kata Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia).
Pengarah Maritim Melaka dan Negeri Sembilan Kepten Maritim Mohd Khairi Abd Aziz berkata operasi pencarian yang memasuki hari ketiga itu membabitkan enam aset laut serta satu aset udara dari Stesen Udara Maritim Subang (SUMS).
"Berdasarkan analisis Sistem Perancangan Optimum Mencari dan Menyelamat (SAROPS) terdapat kemungkinan mangsa sudah dihanyutkan ke perairan negara jiran. Justeru, Pusat Penyelarasan Penyelamat Maritim (MRCC) Putrajaya sudah memohon bantuan daripada Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (BASARNAS) Indonesia bagi membantu mengesan kedua-dua mangsa," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Beliau seterusnya berkata setakat ini operasi berkenaan melibatkan 54 pegawai dan anggota daripada pelbagai agensi, termasuk Maritim Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).
Media sebelum ini melaporkan Muarep Sakem, 63, dan Rosenizam Maharam, 50, hilang ketika memukat ikan pada Rabu lepas.
Kehilangan mereka hanya disedari semalam, seterusnya menyebabkan Pusat Sub Penyelamat Maritim (MRSC) Johor Bahru mengaktifkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) serta-merta.
Satu pangkalan hadapan Mencari dan Menyelamat (Carilamat) dibuka di Jeti Nelayan Muara Sungai Duyong, Padang Temu di sini dengan operasi turut dibantu oleh komuniti nelayan tempatan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#nelayan hilang
#Pulau Undan
#Maritim Malaysia
#operasi mencari dan menyelamat
#terkini
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan