KUALA LUMPUR:Pembangkang didakwa tidak mampu mengusulkan idea konstruktif kepada kerajaan, terutama dalam perbincangan ke arah membuat keputusan dan dasar negara.

Exco Pemuda UMNO Bastien Onn menegaskan, pelawaan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk pembangkang bersama-sama membuat keputusan di dalam kerajaan saling tidak ubah seperti kerajaan perpaduan yang cuba diusulkan Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini.

"Ini merupakan tindakan susulan daripada usaha-usaha meraih sokongan pembangkang bagi Belanjawan 2021 yang dibentangkan tempoh hari.

"Saya tidak terperanjat tetapi menyeru Muhyiddin untuk melihat kepada solusi-solusi yang dikemukakan oleh parti kerajaan berbanding daripada pembangkang.

"Semasa pentadbiran Pakatan Harapan (PH), mereka sudah gagal mentadbir ekonomi negara walhal ketika itu tiada masalah COVID-19. PH tidak memahami ekonomi," katanya ketika dihubungi hari ini.

BACA: Pembangkang akan dipelawa bersama kerajaan dalam buat keputusan - Muhyiddin

BACA: 
Ekonomi negara dijangka terus meningkat melalui Belanjawan 2021 - Muhyiddin

Pada Sabtu, Muhyiddin berkata, kerajaan berhasrat untuk melibatkan pemimpin pembangkang menyertai mesyuarat-mesyuarat untuk bersama-sama terlibat dalam membuat keputusan dan dasar.

Menurutnya, pelawaan itu adalah dalam usaha kerajaan memperluas kerjasama bipartisan, sambil menambah, kerjasama yang akan dirintis itu juga menjangkau pembentangan Belanjawan 2021.

Dalam pada itu Bastien melahirkan kebimbangan idea-idea ekonomi seperti menghapuskan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), tol percuma, tiada bantuan rakyat dan formula penurunan harga minyak akan diusulkan oleh PH.

"Semua idea-idea ini merupakan perkara yang tidak boleh dilaksanakan.

"Muhyiddin akan kecewa apabila mendengar contoh-contoh cadangan Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP Tony Pua, Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok atau Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng kelak.

"Tentunya kerajaan tidak mahu menerima cadangan minum satu sudu minyak sawit sebagai penyelesaian harga sawit," ujarnya.

Tegasnya, sidang dan kaukus Parlimen merupakan tempat terbaik untuk mendengar idea-idea pembangkang berhubung soal ekonomi.

"Lebih baik ahli peniagaan muda berjaya atau ahli ekonomi hebat menjadi sebahagian daripada Majlis Tindakan Ekonomi (EAC).

"Ia lebih baik daripada mengundang pembangkang untuk duduk bersama-sama dalam mesyuarat EAC yang dipengerusikan Muhyiddin setiap minggu," katanya.

Terdahulu, Bastien menghadiri majlis Maulidur Rasul anjuran Pemuda UMNO Bahagian Segamat bersama Balai Bomba Segamat.

Pada majlis itu, Pemuda UMNO Segamat menyampaikan sumbangan kepada lima anak ahli bomba yang cemerlang dalam akademik dan lima penerima bantuan Baitulmal Segamat.