awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
KPDN Pulau Pinang tumpaskan kegiatan seleweng minyak masak bersubsidi
Pahang tidak berkompromi pemaju gagal siap projek perumahan rakyat
Pakar cadang wujudkan Akta TVET bagi tingkat pelaksanaan NIMP 2030
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Pengambilalihan MASwings dimuktamadkan tidak lama lagi - Abang Jo

Bernama
Bernama
12/10/2024
05:30 MYT
Pengambilalihan MASwings dimuktamadkan tidak lama lagi - Abang Jo
Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata proses pengambilalihan MASwings kini di peringkat rundingan lanjutan. - Gambar fail/Bernama
KUCHING: Proses pengambilalihan syarikat penerbangan MASwings Sdn Bhd (MASwings) oleh kerajaan Sarawak akan dimuktamadkan tidak lama lagi.
Premier Sarawak Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata proses pengambilalihan itu kini di peringkat rundingan lanjutan.
"Sarawak memerlukan khidmat penerbangan untuk berada di bawah kawalannya sendiri bukan sekadar sebagai kemudahan membawa penumpang keluar dan masuk tetapi lebih penting ia merupakan satu pelaburan untuk pertumbuhan ekonomi," katanya.
Beliau berkata demikian semasa berucap di Istiadat Perbarisan dan Rapat Raksasa sempena Sambutan Hari Lahir Yang di-Pertua Negeri Sarawak Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar ke-78 di sini, hari ini.
Pada 23 Nov tahun lepas, Timbalan Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Dr Jerip Susil berkata kerajaan Sarawak sedang menjalankan proses penilaian wajar terhadap MASWings sebagai persediaan untuk pengambilalihan.
Dr Jerip berkata rundingan juga sedang dijalankan dengan Malaysia Aviation Group (MAG) dan Khazanah Nasional Bhd untuk membeli saham dalam MASWings.
Sementara itu, Abang Johari berkata kajian pembangunan lapangan terbang antarabangsa Kuching yang baharu kini sedang dijalankan.
Menurut Premier lapangan terbang baharu itu bakal diinspirasikan daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Doha di Qatar.
"Lapangan terbang ini juga nanti akan dilengkapi kemudahan canggih sejajar dengan sasaran untuk membangunkan lapangan terbang tersebut sebagai hab penerbangan serantau," katanya.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Pengambilalihan MASwings
#Abang Johari Tun Openg
#Premier Sarawak
#rundingan lanjutan
#Sarawak
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan