KUALA LUMPUR: Tindakan polis memanggil pengarang kumpulan sebuah akhbar berhubung laporan dakwaan bahawa ejen Mossad telah memasuki negara hanya bertujuan membantu siasatan dan bukannya satu penahanan.

Menurut Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim, ia adalah proses biasa yang perlu dijalankan bagi mendapatkan maklumat lanjut berkenaan artikel yang dikeluarkan.

"Kita memohon sangatlah supaya siasatan kita ini tidak diganggu.

"Elemen-elemen yang ada dalam siasatan itu melibatkan sensitiviti dan sebagainya, itu yang menyebabkan tidak sewajarnya disiarkan.

"Yang keduanya, isu keselamatan. Saya dimaklumkan oleh pegawai saya bahawa ada beberapa saksi yang namanya dah disiarkan.

"Ini tidak baik untuk siasatan kami," katanya kepada media selepas hadir pada Majlis Perasmian Rapid KL Safety Point, di sini, hari ini.

Portal NST hari ini melaporkan pengarang kumpulannya Farrah Naz Karim menerima panggilan daripada 'Asisten Superintendan (ASP) Faizal' pada jam 9.45 malam tadi yang memintanya hadir ke ibu pejabat polis Dang Wangi pada jam 1 tengah hari ini.

Azmi dalam pada itu berharap petugas-petugas media memberikan kerjasama sewajarnya kepada PDRM agar siasatan  yang sedang dijalankan tidak terganggu.

Pihak polis, katanya, sekali lagi meminta semua pihak agar berhenti daripada membuat sebarang spekulasi yang mungkin memburukkan lagi keadaan, memandangkan ia menyentuh beberapa perkara yang dianggap sensitif.

"Jadi itulah harapan kita bagi pihak polis. Kita jagalah keselamatan dan kita jagalah kerahsiaan siasatan kitalah. Pasal hal ini melibatkan elemen sangat sensitif," katanya lagi.

Buat masa ini, katanya, pihak polis belum lagi menentukan sebarang tindakan kepada pihak yang bertanggungjawab menyiarkan artikel berkaitan isu tersebut sehingga mendedahkan identiti yang terlibat dalam kes terbabit memandangkan siasatan terperinci sedang dijalankan.

Setakat ini juga polis masih belum menerima sebarang laporan yang dibuat oleh mana-mana pihak berhubung penyiaran artikel berkenaan.

Azmi juga menjelaskan pihaknya juga belum dapat mengenal pasti sama ada agensi perisikan Israel Mossad benar-benar terlibat dalam kes penculikan warga Palestin itu atau ia membabitkan kumpulan pengganas yang lain.

"Saya tak boleh nak bagitahu anda buat masa sekarang ini sebab siasatan itu masih berterusan. Kita tak dapat lagi mengesahkan agensi-agensi luar (seperti didakwa) yang terlibat ini.

"Jadi bila timbul spekulasi ini, ia menganggu siasatan kami. Ini masalahnya.

"Saya pun tak tahu macam mana boleh timbul dakwaan dia (akhbar itu) berkaitan agensi Mossad ni. Tak tahu mana dia dapat.

"Kita sedang berusaha mengenal pasti jika wujud agensi luar terlibat dalam urusan penculikan tempoh hari.

Semalam, Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dilaporkan akan meneliti dakwaan kewujudan ejen perisikan dari Israel itu yang didakwa masuk ke Malaysia dan menculik warga Palestin yang berada di negara ini.

BACA: Mossad rekrut warga Malaysia? Pemerhatian menyeluruh sedang dijalankan kerajaan - Hamzah

Perisikan | Mossad rekrut warga Malaysia? KDN sedang teliti

Beliau menjelaskan, pemerhatian sedang dilakukan secara menyeluruh dan jika perlu tangkapan akan dapat diambil serta-merta.

Beliau merujuk kepada laporan yang dikeluarkan akhbar Bahasa Inggeris The New Straits Times yang mendakwa bahawa agensi perisikan Israel ejen Mossad menjalankan operasi di Malaysia, dalam perang terhadap Hamas.

Menurut akhbar itu, mereka dipercayai merekrut penduduk tempatan untuk membantu rejim Yahudi itu dalam memerangi anggota Hamas.

BACA: 'Individu didakwa direkrut Mossad bukan ahli PKR'
 
Operasi dikatakan berlaku pada jam 10 malam, 28 September lalu, apabila dua pakar pengaturcaraan komputer Palestin memasuki kenderaan berhampiran Jalan Yap Kwan Seng, Kuala Lumpur selepas makan malam di sebuah pusat beli-belah.

Ejen Mossad sebelum itu dilapor menggunakan rakyat Malaysia untuk mengesan dan menculik rakyat Palestin yang dikatakan mempunyai hubungan dengan Hamas dan sayap bersenjatanya, Briged Izz ad-Din al-Qassam.