awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Festival Kraf Johor 2025: MOTAC sasar nilai jualan RM9.8 juta
Yen naik ke paras melebihi 155 berbanding dolar AS susulan kebimbangan campur tangan mata wang
SHMMP: KPDN Johor catat 354 kes
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

PKPB di empat negeri wajar dilanjutkan dua atau empat minggu lagi - Pakar Kesihatan Awam

Hafizi Rosli
Hafizi Rosli
24/10/2020
05:12 MYT
PKPB di empat negeri wajar dilanjutkan dua atau empat minggu lagi - Pakar Kesihatan Awam
Pakar Kesihatan Awam, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Malina Osman mengesyorkan lanjutan PKPB di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Sabah dan Selangor. - Gambar fail
Perintah Kawalan Pergerakan (PKPB) yang dilaksanakan di empat negeri (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Sabah dan Selangor) wajar dilanjutkan untuk dua atau empat minggu akan datang.
Jelas Pakar Kesihatan Awam, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Malina Osman, negeri-negeri berkenaan masih menunjukkan pola peningkatan kes COVID-19.
"Data kes yang ada menunjukkan wajar untuk disambungkan PKPB, sekurangnya dua ke empat minggu untuk kita melihat polanya.
"Sebagai contoh Sabah dan Selangor, kes aktif menujukkan peningkatan. Jadi saya mengesyorkan untuk disambung lagi," kata beliau ketika dihubungi Astro AWANI pada Sabtu.
Jelas Dr Malina, pelanjutan PKPB juga boleh memastikan kerajaan mengambil tindakan bersesuaian dan langkah pantas untuk membendung penularan yang lebih meluas lagi.
PKPB bagi negeri Sabah akan berakhir pada 26 Oktober manakala tiga negeri di Lembah Klang (Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor) akan berakhir pada 27 Oktober.
Susulan PKPB di keempat negeri ini, kerajaan memperkenalkan dasar bekerja dari rumah (BDR) bagi kakitangan pengurusan dan penyeliaan sebagai langkah mengurangkan risiko penularan jangkitan pandemik COVID-19 terutama di kawasan sedang menjalani PKPB.
Topic Berkaitan
#Kuala Lumpur
#Putrajaya
#Sabah
#Selangor
#COVID-19
#perintah kawalan pergerakan
#PKPB
#dilanjutkan
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan