KUALA LUMPUR: Tindakan kerajaan untuk merayu keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur  yang membenarkan kewarganegaraan automatik kepada kanak-kanak dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing adalah satu tindakan tidak berasas, ujar Naib Presiden MIC, Datuk Sivaraajh Chandran. 

Jelas Sivaraajh, tindakan itu juga dilihat terkebelakang dan seolah-olah mencerminkan ketiadaan komitmen Kerajaan untuk memperkasa hak asasi wanita secara umumnya.

"Akibat tindakan ini, hampir 5,000 lebih ibu-ibu yang telah memohon taraf kewarganegaraan melalui Perkara 15 (2) Perlembagaan Persekutuan dan ramai lagi yang belum memohon akan terus terbeban untuk mencapai hajat mereka untuk membesarkan anak mereka sebagai seorang warganegara Malaysia," katanya dalam satu kenyataan pada Isnin.
 

Katanya lagi, berdasarkan statistik yang didapati melalui Hansard Parlimen, sejak 2013-2018, sebanyak 4,959 permohonan kewarganegaan di bawah Perkara 15 (2) Perlembagaan Persekutuan untuk kanak-kanak yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia yang berkahwin dengan pasangan warga asing.

Daripada jumlah tersebut, hanya 142 permohonan telah diluluskan manakala 3,715 permohonan telah ditolak.

Bagi tempoh 2018-2019 pula, terdapat 2,253 lagi permohonan kewarganegaraan baharu di bawah Perkara 15 (2) Perlembagaan Persekutuan yang diterima oleh kerajaan," ujar beliau. 

"Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 September 2021 baru-baru ini yang memutuskan bahawa bayi yang dilahirkan di luar negara oleh ibu warga Malaysia dan pasangan rakyat asing berhak mendapat kerakyatan Malaysia secara automatik telah akhirnya memberikan satu harapan baharu kepada hampir 5,000 lebih pemohon sedia ada.

"Rata-ratanya dari jumlah tersebut adalah golongan ibu yang berhajat untuk membesarkan anak-anak mereka di Malaysia akibat pelbagai faktor. Antaranya, saya difahamkan adalah perkahwinan yang gagal akibat kekerasan rumah tangga dan sebagainya. 

"Realitinya adalah ibu-ibu ini berhak untuk menganugerahkan (jika perlu) taraf kewarganegaraan kepada anak-anak mereka seperti yang didapati oleh Hakim Datuk Akhtar Tahir dalam keputusannya tempoh hari yang berkata perkataan 'bapa' dalam jadual kedua Perlembagaan Persekutuan mesti bermaksud dan merangkumi ibu," tambah beliau.

Pada 9 September lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan bayi dilahirkan di luar negara oleh wanita Malaysia yang berkahwin dengan warga asing berhak mendapat kerakyatan negara ini secara automatik.

Hakim Mahkamah Tinggi Akhtar Tahir memutuskan perkataan “bapa” dalam Jadual Kedua Perlembagaan Persekutuan perlu bermaksud dan termasuk ibu.

Bagaimanapun pada 13 September lalu, kerajaan memutuskan untuk mengemukakan rayuan untuk membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi itu.