awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Usaha mantapkan semula perseorangan lelaki perlu mula sekarang - Kay Bin
PM Lubnan ikrar kekalkan negara daripada terlibat perang baharu
Selangor FC kesal insiden bakar suar, kutuk salah laku penyokong
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Taib Mahmud terima Suratcara Pelantikan Yang Dipertua Negeri Sarawak dari Agong

Bernama
Bernama
07/02/2018
15:16 MYT
Taib Mahmud terima Suratcara Pelantikan Yang Dipertua Negeri Sarawak dari Agong
Sultan Muhammad V mengurniakan Surat Cara Pelantikan kepada Abdul Taib pada Istiadat Perlantikan Yang Dipertua Negeri Sarawak (TYT) di Istana Negara hari ini. --fotoBERNAMA
Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud hari ini menerima suratcara pelantikan bagi menyambung khidmatnya selama empat tahun daripada Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V di Istana Negara, di sini.
Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan Kepada Yang Dipertua Negeri Sarawak itu turut dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Selain itu Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg, Yang Dipertua Dewan Negara Datuk S A Vigneswaran dan Ketua Hakim Negara Tun Md Raus Sharif turut hadir pada istiadat tersebut.
Ini merupakan penggal kedua Taib dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak.
Pada 1 Mac 2014, Abdul Taib mengangkat sumpah sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak ketujuh setelah meletakkan jawatan sebagai Ketua Menteri Sarawak pada 28 Feb 2014.
Abdul Taib memegang jawatan ketua menteri selama 33 tahun sejak 26 Mac 1981 setelah menggantikan bapa saudaranya Tun Abdul Rahman Ya'kub.
Abdul Taib, anak sulung daripada 10 beradik kepada pasangan Mahmud Abang Yahya dan Hamidah Ya'kub, dilahirkan pada 21 Mei 1936.
Beliau pernah berkhidmat sebagai hakim bersekutu di Mahkamah Agung Australia Selatan selepas menamatkan pengajian dalam bidang undang-undang di University of Adelaide, sebelum kembali ke Sarawak.
Abdul Taib menceburi politik pada 1963 apabila menjadi anggota Majlis Perundangan Negeri Sarawak sehingga 1966.
Beliau pernah dilantik sebagai menteri perhubungan dan kerja raya negeri serta menteri pembangunan dan perhutanan negeri.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#Abdul Taib Mahmud
#Najib Razak
#pelantikan
#penggal kedua
#politik
#sambung khidmat
#Sultan Muhammad V
#Yang di-Pertuan Agong
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan