awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Mesej Krismas Raja Charles: Tekankan perpaduan dalam kepelbagaian komuniti
Turkiye tahan 115 suspek Daish rancang serangan tahun baharu
Jangan lihat kuasa pengampunan Agong daripada kaca mata politik, kehendak massa semata-mata - Pakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Zizah perdaya pesara kerajaan RM229,800 sertai pelaburan tidak wujud

Bernama
Bernama
30/04/2025
01:30 MYT
Zizah perdaya pesara kerajaan RM229,800 sertai pelaburan tidak wujud
Seorang pesara kerajaan kerugian sebanyak RM229,800 selepas diperdaya seorang wanita untuk menyertai pelaburan tidak wujud. - Gambar hiasan
BUKIT MERTAJAM: Seorang pesara kerajaan kerugian sebanyak RM229,800 selepas diperdaya seorang wanita untuk menyertai pelaburan tidak wujud.
Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), ACP Helmi Aris berkata, mangsa berusia 62 tahun itu dihubungi seorang wanita warga Indonesia yang memperkenalkan diri sebagai Zizah pada 2.52 petang, 4 Mac lepas, mendakwa kononnya mangsa adalah tukang paip yang akan membaiki paip di rumahnya, namun dinafikan oleh lelaki berkenaan.
"Sejak itu, mangsa dan perempuan tersebut (suspek) sering berhubung melalui perbualan telefon dan sepanjang perkenalan, suspek telah mengajak mangsa untuk membuat pelaburan dengan menjanjikan pulangan lumayan.
"Dalam tempoh dua hari melakukan pelaburan, suspek kemudian telah menghantar pautan untuk ke satu laman web," katanya dalam kenyataan, malam tadi.
Helmi berkata, mangsa yang tertarik dengan pelaburan tersebut telah melakukan tujuh transaksi ke lima akaun bank berbeza dalam jumlah kecil, dan menerima pulangan modal serta keuntungan seperti dijanjikan.
Beliau berkata, susulan itu, mangsa melakukan tujuh transaksi lagi ke akaun yang sama, namun mangsa tidak mendapat pulangan malah suspek juga gagal dihubungi sehingga menyebabkan kerugian RM229,800.
Katanya, mangsa tampil membuat laporan polis pada 28 April setelah menyedari dirinya ditipu dan kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.
-- BERNAMA
Topic Berkaitan
#pesara kerajaan
#scammer
#Zizah perdaya pesara kerajaan
#warga Indonesia
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan