awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pemalsuan dokumen: FAM buat laporan polis
Snapchat perkenal lensa AI 'Animate It' untuk cipta video janaan automatik
Luruan monsun: Tiada indikator risiko banjir besar awal 2026 - MetMalaysia
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Dira anggap pelantikan sebagai Timbalan Speaker DUN penghormatan buat wanita

Shuhada Abdul Kadir
Shuhada Abdul Kadir
27/12/2021
09:24 MYT
Dira anggap pelantikan sebagai Timbalan Speaker DUN penghormatan buat wanita
Dira berkata, peluang yang diberikan akan dimanfaatkan sebaik mungkin dan beliau berjanji akan menjalankan tugas dengan penuh amanah. - Gambar/ IG diraabuzahar
AYER KEROH: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rim, Datuk Khaidhirah Abu Zahar menganggap perlantikannya sebagai Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka sebagai penghormatan kepada wanita terutama golongan muda.
Khaidhirah atau lebih mesra disapa Dira berkata, peluang yang diberikan akan dimanfaatkan sebaik mungkin dan beliau berjanji akan menjalankan tugas dengan penuh amanah.
"Saya menganggap ini satu penghormatan untuk mengangkat pemimpin-pemimpin wanita muda di Melaka ini dan ini adalah peluang diberikan untuk saya jalankan tanggungjawab sebaiknya,
"Saya juga akan menggalas tanggungjawab ini dengan baik, saya mahu memberi satu aspirasi pemimpin wanita muda di luar sana bahawa apa juga kemungkinan boleh berlaku," katanya.
BACA: Dira dilantik Timbalan Speaker wanita pertama DUN Melaka
Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Persidangan Pertama (Khas), Penggal Pertama DUN Melaka di Kompleks Seri Negeri, di sini, pada Isnin.
Sidang DUN hari ini sebulat suara memilih Dira sebagai Timbalan Speaker DUN Melaka.
Perlantikan itu sekali gus menyaksikan Dira menjadi wanita pertama yang menyandang jawatan itu.
Dira mula menjadi wakil rakyat selepas kali pertama bertanding pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka November lalu dan memenangi kerusi DUN Rim.
Mula bergiat aktif dalam dunia politik sejak 2015, beliau juga merupakan pemegang Sarjana Dasar Awam Universiti Malaya.
Topic Berkaitan
#Dira
#Khaidhirah Abu Zahar
#Timbalan Speaker DUN Melaka
#penghormatan kepada wanita
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan