KOTA BHARU: Pergerakan Pemuda UMNO negeri Kelantan menghormati keputusan Pas untuk kekal bersama parti Peribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) selepas parti itu kekal mempertahankan Perikatan Nasional (PN) yang didaftarkan.
Ketuanya, Noor Hariri Mohamed Noor, berkata walaupun Pas Kelantan melalui Pesuruhjayanya, Datuk Ahmad Yakob menyatakan hasrat untuk terus bekerjasama dalam blok Muafakat Nasional (MN) sehingga Pilihanraya Umum ke-15 (PRU15), ianya secara tidak langsung meletakkan UMNO dalam keadaan "dimadukan".
"Pas bermain kayu tiga dengan UMNO, sedangkan Pas tahu yang UMNO tidak boleh menjalinkan kerjasama politik bersama Bersatu," katanya dalam satu kenyataan.
"Mana mungkin UMNO boleh semeja dengan Bersatu yang merupakan saingan politik, Pas secara simboliknya "menggantung tidak bertali" dan membiarkan UMNO tanpa hala tuju yang jelas," tambahnya.
Menurut Noor Hariri lagi, Pemuda menghormati keputusan akar umbi UMNO dari bawah sehingga ke pucuk pimpinan seperti mana dua kali Mesyuarat Perwakilan Bahagian 2020 dan 2021 serta Perhimpunan Agung UMNO (PAU) Tahun 2020 jelas menolak kerjasama dengan Bersatu.
Katanya UMNO dan Pas telah melalui persefahaman politik unik dan indah dengan linangan air mata kesyukuran sehingga termeterainya piagam MN pada September 2019 ketika bersama-sama menjadi pembangkang.
Manakala Pas pula telah mengikat perjanjian bersama Bersatu di dalam satu ikatan parti berdaftar PN setelah menjadi Kerajaan.
Mengambil kira kepada semua peristiwa yang disebut di atas, UMNO membawa suara akar umbi ahli untuk berpisah dengan Pas Kelantan sehingga PRU15 selagi mana kerjasama bersama Bersatu masih diteruskan.
Jelasnya apapun yang berlaku dalam pelbagai dinamika senario politik hari ini, pemuda UMNO Kelantan senada bersama pengerusi UMNO Kelantan, Datuk Ahmad Jazlan Yaakub yang sentiasa mengamalkan politik matang demi menjaga kerukunan ukhwah yang telahpun terjalin.
Semalam, Ahmad Jazlan memaklumkan MN di Kelantan terbubar serta merta selepas Pas gagal menyatakan pendirian dan hala tuju partinya.
Bagaimana pun tujuh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari UMNO tetap menyokong kerajaan Kelantan selagi mana Kerajaan Kelantan menyokong kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.
Dengan keputusan tersebut, UMNO Kelantan akan bergerak solo dan bakal bertanding di kesemua 45 kerusi DUN dan 14 kerusi Parlimen.
Vivi Sumanti
Sun Jan 23 2022

Noor Hariri berkata, Pas secara simboliknya "menggantung tidak bertali" dan membiarkan UMNO tanpa hala tuju yang jelas. - Foto fail

Suara Rakyat | Pemansuhan AP manfaatkan peniaga kecil, masyarakat
Langkah kerajaan memansuhkan permit import (AP) terhadap bahan makanan dapat memberi manfaat terus kepada peniaga kecil dan pengguna. Antara manfaat yang boleh diharapkan mereka ialah harga barangan yang lebih stabil di samping pengguna mempunyai lebih banyak pilihan. Beberapa peniaga yang ditemui di Ipoh menyambut baik langkah kerajaan itu yang berkuat kuasa serta merta.

Pemansuhan AP | Pastikan pengusaha tempatan tidak terjejas – MPN
Kerajaan perlu memastikan pengusaha sektor makanan dan pertanian tempatan tidak terjejas dengan pemansuhan keperluan permit import (AP). Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kerajaan perlu berhati-hati dengan perubahan dasar yang diputuskan supaya tidak memberi kesan negatif kepada golongan tersebut.

10 Berita Pilihan - (21 Mei 2022)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Status bekalan ayam di Selangor dimaklumkan Isnin ini
Kerajaan negeri Selangor akan memaklumkan perkembangan terkini berhubung isu bekalan ayam yang didakwa tidak mencukupi sejak kebelakangan ini, pada Isnin (23 Mei).

PM Ismail Sabri hadir rumah terbuka Tentera Darat
Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini menghadiri Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Tentera Darat Malaysia di Kem Perdana Sungai Besi, malam ini.

Anugerah Solidariti | Dua wartawan Astro AWANI antara pemenang
Anugerah Solidariti Media kembali tahun ini bersempena dengan sambutan Hari Kebebasan Media Sedunia 2022. Acara tahunan itu menyaksikan dua wartawan Astro AWANI turut dipilih sebagai pemenang.

e-Sukan | PUBG Mobile zahirkan sokongan terhadap atlet negara
Sebagai tanda sokongan terhadap atlet e-Sukan negara di Sukan SEA Hanoi, Tencent Games menganjurkan program acara melibatkan atlet berkenaan secara langsung. Pengurus Pemasaran PUBG Mobile, Adil Hisham berkata, program itu juga menjadi platform untuk menghimpunkan kesemua peminat e-Sukan.

AWANI Ringkas: KPLB peruntuk RM80 juta untuk sekuriti makanan
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Bekalan Makanan | Mydin hadkan pembelian ayam
Pasar raya Mydin mengehadkan pembelian ayam dengan setiap pelanggan boleh membeli dua ekor sahaja. Jelas Pengarah Urusan Mydin Holdings Bhd, Datuk Ameer Ali Mydin, biarpun mengehadkan pembelian, bekalan ayam di pasar raya tersebut masih mencukupi untuk pengguna di Selangor.

Politik | Pelancaran parti Pejuang di Sabah ditangguh
Pelancaran Parti Pejuang Tanah Air di Sabah yang dijadualkan 22 Mei ini ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan dimaklumkan. Presidennya, Datuk Seri Mukhriz Mahathir berkata, keputusan dibuat kerana ketiadaan Pengerusi Pejuang, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mempunyai urusan kerja di Tokyo.

Bukan MN, tetapi individu tolak MN sedang nyawa-nyawa ikan - Sanusi
Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menyifatkan kerjasama Muafakat Nasional (MN) tidak berada dalam keadaan nyawa-nyawa ikan.

Kerjasama MN ibarat 'nyawa-nyawa ikan' - Zahid
Ahmad Zahid berkata, masa depan MN biar dibincangkan di peringkat jawatankuasa kedua-dua parti.

UMNO belum buat keputusan berhubung Muafakat Nasional - Ismail Sabri
Naib Presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata setakat ini tiada sebarang mesyuarat berhubung perkara itu dilakukan.

PRU15: PAS Sabah akan letakkan calon, yakin boleh menang
PAS akan meletakkan beberapa calon untuk bertanding bagi kerusi parlimen di Sabah pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Bersatu tidak halang Pas kerjasama dengan UMNO - Muhyiddin
Setakat ini Bersatu masih lagi sebahagian daripada PN dan pendekatan itu diambil sebagai usaha penyatuan ummah.

Muafakat Nasional seperti pinggan retak seribu - Mahfuz
Mahfuz berkata, hubungan yang dibentuk oleh kedua-dua parti itu dilihat tidak boleh diselamatkan lagi.

Pas kekal sokong RUU Antilompat Parti - Mohd Amar
Sebelum ini Kelantan telah meluluskan enakmen antilompat parti di negeri itu, tetapi dibatalkan oleh Mahkamah Agung.

Pas tiada niat umum Muafakat Nasional bubar atau pupus - Mohd Amar
Pas tidak pernah berniat untuk mengumumkan pembubaran Muafakat Nasional (MN) atau menyatakan MN telah pupus.

Pas Kelantan masih buka ruang muafakat dengan UMNO
Pas bersedia dan masih membuka ruang perbincangan kerjasama dengan Umno Kelantan.

Muafakat Nasional: Tidak perlu buat andaian, biar parti buat keputusan - Timb Presiden UMNO
Status Muafakat Nasional antara UMNO dan Pas hanya akan ditentukan Majlis Kerja Tertinggi.