KUALA LUMPUR:UMNO mempunyai banyak pilihan berhubung kemelut politik negara masa kini, termasuk mengukuh atau menumbangkan Kerajaan Perikatan Nasional (PN), tegas Naib Presidennya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Malah, ujarnya, pengaruh UMNO juga boleh mempercepatkan pilihan raya umum sekiranya ia relevan dengan suasana masa kini.

Namun, Mohamed Khaled berkata, itu adalah pilihan terakhir buat UMNO kerana kedudukan pandemik COVID-19 yang melanda negara.

“UMNO tidak akan memperjudikan keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan umum demi suatu pilihan raya. Keutamaan UMNO ialah membentuk kerajaan yang benar-benar boleh mengurus negara yang berada dalam krisis.

“Dan untuk itu, UMNO mahu ia dihormati sebagai rakan sebenar dalam kerjasama politik ini dan bukannya sekadar penyeri kepada PN,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menyifatkan hubungan UMNO dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) pimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai ‘no trust, mutual respect only’ (tidak mempercayai, hanya saling menghormati), Mohamed Khaled berkata, UMNO tidak pernah mempercayai Bersatu.

Ujarnya lagi, perasaan itu muncul sejak sekian lama kerana Bersatu telah ditubuhkan dengan hasrat untuk memusnahkan dan menggantikan UMNO.

“Tetapi apabila negara berada dalam keadaan yang gawat pada Februari lepas, UMNO bertindak menyokong Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri. Hasrat UMNO adalah untuk memberikan impetus atau lonjakan baru kepada kedinamikan Malaysia.

“Terutamanya dengan membawa pengalaman yang ada pada UMNO bagi mentadbir semula negara setelah kerajaan Pakatan Harapan menggagalkan dirinya sendiri dan lari dari mandat mereka,” kata bekas Menteri Besar Johor itu lagi.

Namun, Mohamed Khaled berkata, kegelisahan UMNO bersama Bersatu semakin terserlah, dan ‘mutual respect’ yang tersisa juga, semakin menipis.

UMNO, katanya lagi, telah beberapa kali menghantar isyarat yang terang lagi bersuluh kepada Perdana Menteri.

“UMNO tidak perlu menjelaskan segala kegusarannya dengan lebih panjang lebar. Melainkan Perdana Menteri dan PPBM (Bersatu) sengaja untuk tidak memahaminya. Atau masih tetap mahu mengulang naratif yang sama. Kononnya PPBM lah yang menyelamatkan UMNO dan menjadikan UMNO kerajaan.

“Sekalipun naratif itu tidak tepat, sekarang bukan masa yang sama untuk berperang dengan naratif dan perspektif. Sudah tiba masanya, untuk Perdana Menteri menilai dengan berani dan ikhlas, ke mana haluan Kerajaannya, natijah dari tindakan UMNO kebelakangan ini,” katanya lagi.


BACA: Surat Zahid, Najib sokong Anwar mungkin hanya spekulasi - Khaled Nordin

Mohamed Khaled berkata, banyak pihak melihat kerajaan yang Muhyiddin pimpin waktu ini adalah sangat lemah dengan keanggotaan Kabinet yang seakan tidak berfungsi.

Tegasnya lagi, semua pilihan adalah di tangan Perdana Menteri, kerana beliau memahami apa yang UMNO kehendaki dan beliau juga tahu apa yang UMNO mampu lakukan.

Mohamed Khaled berkata, Perdana Menteri pastinya tahu bahawa keutamaan UMNO ialah untuk terus cuba mempertahankan kerajaan yang sama-sama ia bentuk, jika perubahan radikal dapat dilakukan kepada kerajaan yang ada sekarang.

“Keutamaan UMNO ialah kepentingan terbaik Malaysia. Dan jika itu juga keutamaan Perdana Menteri, beliau sewajarnya melakukan sesuatu dengan segera untuk merungkai kegelisahan yang UMNO suarakan.

“UMNO akan sentiasa menyokong keputusan yang baik. Jadi, pamerkanlah kepimpinan yang ikhlas, yang boleh menukarkan ‘mutual respect’ menjadi ‘trust’ yang sebenar. Kerana kita semua tahu. Trust is earned, not given,” katanya lagi.