BAGAN SERAI: Ramalan tokoh politik veteran, Tun Daim Zainuddin bahawa Pas bakal memperoleh lebih banyak kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) boleh menjadi pembakar semangat untuk mendorong parti itu bekerja lebih kuat bagi menghadapi pilihan raya itu.

Naib Presiden Pas, Datuk Mohd Amar Abdullah bagaimanapun berkata, ramalan itu mungkin benar dan mungkin juga sebaliknya.

Menurutnya, sama ada ramalan itu benar atau tidak, hanya akan ditentukan pada PRU15 nanti.

“Sekurang-kurangnya kita boleh jadikan sebagai satu semangat dorongan untuk lebih lagi bekerja keras bagi menghadapi PRU,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Pas Kawasan Bagan Serai kali ke-67 di Bukit Merah Laketown Resort, di sini, hari ini.

Hadir sama, Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria dan Yang Dipertua Pas Bagan Serai, Abdul Aziz Abdul Majid.

Pada Isnin, Daim menjangkakan Pas bakal memperoleh lebih banyak kerusi pada PRU15 susulan perpecahan dalam Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

Bukan sahaja itu, beliau turut menjangkakan parti dalam PH bakal kehilangan sebilangan kerusi yang dimenanginya pada 2018 yang lalu.

Mohd Amar berkata, mereka bukan hanya mahu Pas yang menang, sebaliknya mahu kemenangan berpihak kepada Perikatan Nasional (PN) kerana Pas tidak mungkin menjadi kerajaan jika bersendirian.

"Pas sedar, sekiranya bersendirian, kita tidak akan boleh menjadi kerajaan dan kita memerlukan sokongan daripada rakan-rakan yang ada di dalam PN,” ujarnya.

Beliau memberitahu, perbincangan dalam kalangan parti komponen PN telah dibuat namun setakat ini belum ada keputusan mutlak dalam pembahagian kerusi termasuk kerusi-kerusi di Perak seperti kerusi Parlimen Bagan Serai, Parit Buntar dan Bukit Gantang yang sedang hangat diperkatakan.

“Masing-masing punya rasa minat dan kita tak boleh nak halang, cumanya penentuan keputusan itu akan dibuat oleh pihak tertinggi dalam PN nanti.

“Perkara itu akan dibincangkan dan ditentukan apabila tiba masanya,” tambah beliau lagi.