KUALA LUMPUR: Kerajaan Persekutuan digesa untuk menyegerakan sidang parlimen selaras dengan titah Yang Di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-Raja.

Menurut Presiden Parti Warisan (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, ini kerana Malaysia mengamalkan pemerintahan Sistem Demokrasi Berparlimen dan Raja Berpelembagaan dan perkara ini perlu dijaga, dihormati dan dipertahankan.

‘’Selaras dengan titah Tuanku yang mahu persidangan  parlimen diadakan segera menunjukkan bahawa baginda Tuanku sangat prihatin dan memahami akan kesusahan yang dihadapi rakyat.

‘’Sudah tentu banyak perkara dapat dibincangkan, diselesaikan dan seterusnya memberi manfaat kepada rakyat, terutama perkara-perkara berkaitan Ordinan-Ordinan Darurat COVID-19,’’ katanya menerusi satu kenyataan pada Khamis.

Tambahnya, kerajaan Perikatan Nasional juga diingatkan supaya jangan bersikap angkuh seperti tahu semua perkara walaupun sebenarnya masih lagi tidak pasti dengan banyak perkara.

‘’Apa yang terjadi pada hari ini adalah menggambarkan keadaan sebenar yang berlaku, ramai rakyat hilang punca pendapatan, syarikat-syarikat tidak dapat meneruskan operasi dan terpaksa buang pekerja, peniaga-peniaga kecil banyak yang gulung tikar.
BACA SEMUA ARTIKEL BERHUBUNG POLITIK MALAYSIA DI SINI


‘’Banyak keluarga terputus bekalan makanan, anak-anak kecil tiada susu, ramai yang tidak dapat mengadakan bekalan asas makanan untuk seisi keluarga, kesempitan hidup semakin parah dan lain-lain situasi yang tidak menyebelahi kebanyakkan rakyat,’’ tambahnya.

Justeru, jelas ADUN Semporna itu, sekiranya titah tersebut masih tidak dihormati dan derita rakyat tidak ditangani dengan sewajarnya kemudaratan lebih besar bakal menyusul.