awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Orang ramai diingatkan tidak lakukan aktiviti berbahaya di Jambatan Angkat - Pihak pengurusan
Tiada laporan diterima berhubung dakwaan buli di Kulim
Bekas PM Bangladesh Sheikh Hasina dihukum penjara 10 tahun kes rasuah projek perumahan kerajaan
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Alvarez pertajam serangan Manchester City

Sinar Harian
Sinar Harian
01/02/2022
21:30 MYT
Alvarez pertajam serangan Manchester City
Alvarez yang memulakan debut senior pada Oktober 2018, menjaringkan 36 gol dan 25 bantuan gol dalam 96 penampilan bersama River Plate. - Gambar fail AP
PENYANDANG juara Liga Perdana Inggeris (EPL), Manchester City memperkemaskan bahagian serangan The Citizens apabila merekrut pemain Argentina, Julian Alvarez dari River Plate dengan perjanjian lima tahun setengah, kata juara Liga Perdana Inggeris itu.
Biarpun begitu, penyerang berusia 22 tahun itu akan kekal bersama kelab Buenos Aires tersebut secara pinjaman sehingga Julai 2022.
Media Argentina melaporkan Manchester City akan membayar River Plate sebanyak AS$26 juta dolar (£19 juta pound) untuk Alvarez, sekaligus menjadikannya penjualan termahal kelab itu sejak Javier Saviola berpindah ke Barcelona pada 2001.
"Sejujurnya Julian ialah pemain yang kami telah pantau sejak sekian lama. Kelab amat gembira apabila berjaya mendapatkan khidmatnya.
"Dia mampu beroperasi dalam beberapa posisi lain selain menyerang, dan kami amat percaya dia antara penyerang muda terbaik di Amerika Selatan," kata Pengarah Kelab Bola Sepak Manchester City, Txiki Begiristain.
Alvarez yang memulakan debut senior pada Oktober 2018, menjaringkan 36 gol dan 25 bantuan gol dalam 96 penampilan bersama River Plate termasuk ketika membantu kelab itu memenangi kejuaraan Liga Argentina selepas mengatasi Racing Club 4-0 pada November.
Selain itu, Alvarez yang membuat penampilan sulung antarabangsa Jun lalu apabila menggantikan Angel Di Maria ketika perlawanan Kelayakan Piala Dunia Qatar 2022 menentang Chile, juga merupakan ahli skuad Argentina yang memenangi Copa America di Brazil pada Julai.
Untuk rekod, Manchester City sebelum ini telah menjual penyerang dari Sepanyol, Ferran Torres kepada Barcelona pada Januari.
Artikel asal di Sinar Harian
Topic Berkaitan
#Manchester City
#Julian Alvarez
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan