Cabaran negara dalam Kejohanan Skuasy Lelaki Dunia 2016 berakhir selepas satu-satunya wakil Malaysia, Mohd Nafiizwan Adnan tewas pada pusingan ketiga kejohanan yang berlangsung di Kelab Wadi Degla, di Kaherah, Mesir lewat Isnin (awal pagi Selasa waktu Malaysia).
Mohd Nafiizwan, bagaimanapun berjaya memberi saingan sengit terhadap pemain pilihan ke-15, Fares Dessouky dari Mesir sebelum kalah 3-2 (11-13, 11-6, 6-11, 12-10 dan 6-11 dalam perlawanan yang berlangsung selama 99 minit, menurut laman web rasmi kejohanan itu, www.wadideglaworldsquashchamps.com.
Dessouky akan bertemu rakan senegara, Ramy Ashour pada suku akhir Rabu ini selepas juara dunia tiga kali itu menewaskan Daryl Selby dari England; 11-6, 8-11, 11-5 dan 11-8 dalam satu lagi perlawanan pusingan ketiga.
Terdahulu, Mohd Nafiizwan yang bukan pemain pilihan, membuat kejutan besar dengan mengalahkan pemain pilihan ketiga dan pemain nombor tiga dunia, Omar Mosaad dari Mesir dalam perlawanan pusingan kedua pada Sabtu.
Empat lagi pemain Malaysia -- Ng Eain Yow, Mohd Addeen Idrakie Bakhtiar, Mohd Syafiq Kamal dan Ivan Yuen -- gagal mara ke undian utama yang menawarkan hadiah wang tunai US$325,000 (RM1.362 juta) selepas tewas dalam pusingan kelayakan.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Nov 01 2016

Mohd Nafiizwan, bagaimanapun berjaya memberi saingan sengit terhadap pemain pilihan ke-15, Fares Dessouky dari Mesir sebelum kalah 3-2 dalam perlawanan selama 90 minit. - Gambar fail

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Berikut antara berita dalam negara yang menjadi tumpuan sepanjang Selasa, 13 April 2021.

Pindah babi tanpa kebenaran, pemandu lori didenda
Seorang pemandu lori didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret di sini pada Selasa selepas mengaku bersalah memindahkan tiga ekor babi tanpa kebenaran Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

AWANI Ringkas: Banjir kilat di beberapa kawasan di ibu negara
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Padah pukul isteri guna wayar pengecas telefon, penganggur dipenjara
Akibat memukul isteri menggunakan wayar pengecas telefon bimbit, seorang penganggur dipenjara lapan bulan oleh Mahkamah Majistret, di sini hari ini.

Vaksin: Pekerja industri perkilangan, pembuatan di P. Pinang, Selangor diberi keutamaan
Pekerja dalam industri perkilangan dan pembuatan khususnya di Pulau Pinang dan Selangor akan diberikan keutamaan untuk menerima suntikan vaksin COVID-19.

Rakyat perlu faham yang fatwa adalah bawah kuasa kerajaan negeri - Ustaz Fauwaz
Kekeliruan rakyat tentang pelaksanaan SOP dan sekatan boleh dijawab sekiranya mereka benar-benar faham yang fatwa adalah berbeza mengikut negeri berdasarkan kaedah yang dirasakan terbaik oleh mufti mengikut keadaan di negeri masing-masing, kata Konsultan Syariah Telaga Biru Sdn Bhd, Ustaz Fauwaz Fadzil.

Rakyat tak perlu bayar vaksin kerajaan yang diambil di hospital swasta - Dr Kuljit
Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia, Datuk Dr. Kuljit Singh memaklumkan bahawa rakyat Malaysia yang disenarai untuk mengambil vaksin di hospital swasta tidak perlu membuat sebarang bayaran untuk ketika ini.

Kerajaan negeri perlu diperkasakan keupayaan untuk mengendali COVID-19 - Dr Khor Swee Kheng
Pakar dasar kesihatan awam, Dr Khor Swee Kheng berpendapat setiap negeri perlu diperkasakan dengan maklumat dan fasiliti yang diperlukan untuk menangani kes dan vaksinasi COVID-19 memandangkan keadaan di setiap negeri adalah berbeza.

Agenda AWANI: Formula menang bersama untuk Malaysia
Diskusi Nazri Kahar bersama Datuk Dr Kuljit Singh, Presiden Persatuan Hospital Swasta Malaysia, Ustaz Fauwaz Fadzil, Konsultan Syariah Telaga Biru Sdn Bhd dan Dr Khor Swee Kheng, Pakar Dasar Kesihatan Awam didalam Agenda AWANI.

Dua warga India disyaki diculik di sebuah restoran di Brickfields
Polis sedang mengesan beberapa individu disyaki terlibat dalam kes melarikan dua pekerja lelaki warga India dari sebuah restoran di Brickfields di sini, petang tadi.

Cabaran Malaysia di Kejohanan Skuasy Lelaki Dunia 2016 berakhir
Satu-satunya wakil Malaysia, Mohd Nafiizwan Adnan tewas pada pusingan ketiga kejohanan yang berlangsung di Kelab Wadi Degla, di Kaherah.

Ng Eain Yow mara ke final pusingan kelayakan Kejohanan Skuasy Lelaki Dunia
Ng yang membuat penampilan pertama peringkat senior dunia, membuat kejutan dengan menewaskan pilihan utama kelayakan, Charles Sharpes dari England.

Beng Hee tersingkir daripada Kejohanan Skuasy Dunia
Harapan pemain skuasy nombor satu negara Ong Beng Hee untuk mara ke pusingan seterusnya dalam Kejohanan Skuasy Lelaki Dunia 2013 di Manchester, England musnah.