awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Institusi agama perlu terus angkat pendekatan sederhana, berhikmah - Raja Muda Perlis
Gabenor Minnesota desak Trump keluarkan ICE susulan insiden tembakan maut
Indonesia bakal perkenal harga tanda aras minimum bagi timah
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Carlo Ancelotti dipenjara setahun di Sepanyol kerana penipuan cukai

Astro Awani
Astro Awani
10/07/2025
01:00 MYT
Carlo Ancelotti dipenjara setahun di Sepanyol kerana penipuan cukai
Kes ini menjadikan Ancelotti antara tokoh bola sepak terkenal yang disiasat oleh pihak berkuasa cukai Sepanyol, menyertai senarai yang termasuk Lionel Messi, Cristiano Ronaldo dan Jose Mourinho. - Foto fail/AP
MADRID: Jurulatih pasukan kebangsaan Brazil, Carlo Ancelotti, telah dijatuhi hukuman penjara selama satu tahun oleh mahkamah Sepanyol atas kesalahan penipuan cukai yang dilakukan ketika beliau menjadi pengurus Real Madrid pada tahun 2014.
Mahkamah mendapati Ancelotti gagal membayar cukai ke atas pendapatan daripada hak imejnya, dengan jumlah yang tidak diisytiharkan melebihi €1 juta (RM4.97 juta).
Pendakwa raya mendakwa beliau menggunakan syarikat palsu, termasuk satu yang berpangkalan di Kepulauan Virgin, untuk menyembunyikan pendapatan sebenar.
Walaupun hukuman penjara telah dijatuhkan, Ancelotti tidak akan menjalani hukuman tersebut kerana undang-undang Sepanyol membenarkan penangguhan hukuman bagi kesalahan bukan ganas yang kurang daripada dua tahun, terutamanya bagi pesalah kali pertama.
Beliau juga dikenakan denda sebanyak €386,000 (kira-kira RM1.9 juta).
Ancelotti, yang kini berusia 66 tahun, merupakan salah seorang jurulatih paling berjaya dalam sejarah bola sepak, dengan lima gelaran Liga Juara-Juara dan kejuaraan liga di lima negara berbeza.
Beliau meninggalkan Real Madrid dua bulan lalu selepas musim yang tidak menghasilkan trofi, dan kini mengetuai skuad Brazil menjelang Piala Dunia 2026.
Kes ini menjadikan Ancelotti antara tokoh bola sepak terkenal yang disiasat oleh pihak berkuasa cukai Sepanyol, menyertai senarai yang termasuk Lionel Messi, Cristiano Ronaldo dan Jose Mourinho.
Topic Berkaitan
#Carlo Ancelotti
#penjara
#cukai
#syarikat palsu
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan