KUALA LUMPUR: Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkenaan kelonggaran prosedur operasi standard (SOP) diberikan kepada penerima lengkap dua dos vaksin COVID-19 pada Ahad, sudah tentu melegakan rakyat.

Bagaimanapun, kebenaran itu hanya terpakai buat penerima dos lengkap yang melepasti hari ke-14 daripada tarikh suntikan dos kedua (Vaksin Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac).

Manakala bagi penerima vaksin satu dos suntikan (Johnson & Johnson dan CanSino) perlu melepasi hari ke-28 daripada tarikh suntikan.

Ini perkara yang anda perlu tahu dalam pengumuman Perdana Menteri itu.


1. Untuk semua negeri dalam PPN:

- Pengembara warganegara/bukan warganegara termasuk Pemastautin Tetap atau peserta Malaysia MY Second Home) dan lengkap vaksin dibenar kuarantin wajib di rumah guna HSO digital.

- Pasangan jarak jauh (PJJ) lengkap dua dos dibenarkan rentas daerah dan negeri bertemu pasangan masing-masing.

- Ibu bapa lengkap dua dos dibenar rentas daerah/negeri berjumpa anak di bawah umur 18 tahun.

- Aktiviti solat di masjid dan surau dibenarkan untuk penerima lengkap dua dos vaksin sahaja. (Juga terpakai bagi rumah ibadah bukan Islam.)


2. Aktiviti sosial untuk negeri Fasa 2 dan 3 PPN:

- Rentas daerah dibenarkan, hanya tunjuk sijil digital vaksin lengkap kepada pasukan penguatkuasa di sekatan jalan raya.

- 'Dine-in' di restoran, kedai makan, club house dibenarkan. Pelanggan perlu tunjuk sijil digital vaksin lengkap.

- Pengusaha premis kedai makan diminta menyediakan lebih banyak ruang makan di bahagian luar premis bagi memastikan pengudaraan lebih baik.

- Anak di bawah 17 tahun boleh dibawa 'dine-in' tetapi perlu mematuhi SOP ketat.

- Aktiviti sukan dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan dibenarkan di kawasan terbuka termasuk separa terbuka bermula jam 6 pagi hingga 10 malam.

- Operasi bilik persalinan atau bilik mandi di premis club house tidak dibenarkan.

- Jogging, senaman, taichi, berbasikal, skateboarding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, tenis (single), badminton (single), golf, permotoran dan seumpamanya dibenarkan.

- Aktiviti pelancongan dalam negeri yang sama dibenarkan melibatkan 'homestay' dan hotel untuk penerima lengkap dua dos vaksin.

Fasa 1 PPN: Kedah, Selangor, WP Kuala Lumpur, WP Putrajaya, Negeri Sembilan, Melaka, Johor

Fasa 2 PPN: Pulau Pinang, Perak, Pahang, Terengganu, Kelantan, Sabah

Fasa 3 PPN: Perlis, WP Labuan, Sarawak

Fasa 4 PPN: Tiada Negeri