KUALA LUMPUR: Kemelut politik di peringkat persekutuan tidak mengubah pendirian Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk mengekalkan kerjasama.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan hari ini, pemimpin GRS telah mencapai kata sepakat untuk terus mendokong mandat yang diberikan rakyat dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-16, pada September tahun lalu.

Dalam kenyataan berkenaan, Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor yang juga Pengerusi GRS berkata, beliau telah berkomunikasi dengan semua pemimpin parti komponen GRS berkaitan perkembangan politik terkini di ibu negara.

“Kami sependapat dan sebulat suara bersetuju bahawa kerjasama dalam kerajaan negeri yang memerintah hari ini, akan berterusan.

“Kami akan terus mendokong mandat yang diberikan kepada kami dalam pilihan raya negeri yang lalu,” jelasnya

Tambah Hajiji semua pemimpin GRS juga sepakat untuk mengambil apa jua langkah yang perlu untuk memantapkan dan memperkuatkan lagi kerajaan negeri.

Beliau pada masa sama berharap segala ketegangan politik di peringkat persekutuan ketika ini dapat dilerai segera supaya usaha untuk mengembalikan kestabilan negara dapat diberi perhatian utama.

“Saya berdoa agar kemelut politik di Kuala Lumpur dapat diselesaikan dengan segera secara baik dan saksama agar kita dapat menumpukan perhatian dalam usaha menangani ancaman pandemik COVID-19, pemulihan ekonomi dan kestabilan politik,” ujarnya.

GRS yang terbentuk menjelang PRN Sabah ke-16 tahun lepas merupakan gabungan besar parti-parti politik terdiri daripada Perikatan Nasional, Barisan Nasional dan Parti Bersatu Sabah (PBS).