NEW YORK: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tiba di Turkish House di Manhattan, di sini, untuk mengadakan pertemuan dengan Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan.
Kedua-dua pemimpin itu mengadakan pertemuan di luar Sesi ke-78 Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA).
Menurut pegawai, antara tajuk perbincangan antara kedua-dua pemimpin itu ialah berkaitan usaha mencari jalan untuk menangani Islamophobia di peringkat global.
Bulan lepas Anwar memberitahu media bahawa beliau telah berbincang mengenai perkara itu dengan Erdogan menerusi perbualan telefon, dan mereka bersetuju untuk melihat kemungkinan memulakan suatu pergerakan dan melakukan sesuatu bagi mengatasi serangan terhadap Islam, terutama Amerika Syarikat dan Eropah.
Selepas pertemuan dengan Erdogan, Perdana Menteri dijadualkan bertemu dengan Presiden Iran, Seyed Ebrahim Raisi, diikuti dengan Presiden Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe.
Ini merupakan kemunculan pertama Anwar sebagai Perdana Menteri di perhimpunan tahunan itu dan beliau dijadual menyampaikan Pernyataan Negara Malaysia di Perbahasan Umum di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu itu pada Jumaat (22 Sept).
Anwar diiringi oleh Menteri Luar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir; Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz dan Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa. - BERNAMA
Bernama
Wed Sep 20 2023

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan (kanan) menyambut kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Turkish House di Manhattan, New York, bagi mengadakan pertemuan di luar Sesi ke-78 UNGA. - Gambar BERNAMA
AWANI Ringkas: Kertas Putih Gaji Progresif dibentang hari ini
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Perak peroleh RM21.1 juta royalti NR-REE
Ia dijangka akan terus meningkat apabila mineral tersebut perlu diekstrak di dalam negara sebelum dieksport ke luar.
AWANI Pagi: Pengakap | Kuasa Lebih 10 Dekad Satukan Belia Malaysia
Diskusi 8.30 pagi ini bersama Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Tan Sri Datuk Dr Johari Abdul, merangkap Ahli Majlis Pengakap Negara dan Zairin Adam Abdul Aziz, Pengakap Kelana, berkait 10 dekad kewujudan Persekutuan Pengakap Malaysia.
#AWANInews #AWANIpagi
#AWANInews #AWANIpagi

Nostalgia makan bertalam di Rumah Atap Kuning
Lebih menarik, masakan kampung yang enak dihidangkan di dalam talam bagi membangkitkan nostalgia silam, sambil dikelilingi keindahan alam.

Petronas catat pendapatan rendah pada suku ketiga ketika purata harga direalisasi lemah
Perolehan menyusut kepada RM82.9 bilion daripada RM98.9 bilion tahun ke tahun, terutamanya berikutan purata harga direalisasi lebih rendah.
![[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan [LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/51701121817_Palestinianswalk.jpg)
[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan
Dunia tidak boleh berpaling daripada isu yang melanda penduduk Gaza ketika ini.

Rang Undang-Undang Kawalan Produk Rokok tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Penggulungan dijadual dibuat Menteri Kesihatan sebelum diputuskan untuk kelulusan setelah RUU itu dibahas 26 Ahli Parlimen semalam.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [30 November 2023]
Antara fokus Awani Pagi bersama Fahmi Izzudin & Asyraf Roslan
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi

Wanita trauma termakan cebisan jari dalam salad
Wanita itu mendakwa dia mengunyah cebisan jari manusia yang telah dicampur bersama salad tersebut.

Cristiano Ronaldo disaman AS$1 bilion angkara Binance
Plaintif meminta ganti rugi melebihi AS$1 bilion kerana Ronaldo terlibat dalam mempromosikan Binance kepada orang ramai.

PM Anwar dijangka perjelaskan pengurusan bencana banjir di Dewan Rakyat hari ini
Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka memaklumkan persediaan kerajaan dalam pengurusan bencana banjir pada sidang Dewan Rakyat hari ini.

Semua perlu bersama kerajaan angkat Malaysia sebagai negara hebat - Fahmi
Katanya, saf kepimpinan akan terus dirapatkan agar kepentingan rakyat sentiasa jadi keutamaan.

Setahun pemerintahan, Anwar ikrar lebih tegas bangunkan ekonomi, banteras rasuah
PM Anwar yakin dan percaya Malaysia mempunyai potensi yang sangat besar untuk diangkat martabatnya jika isu tata kelola diperbetulkan.

Malaysia komited tingkatkan hubungan dua hala bersama Australia - Anwar
Menurut Anwar, Malaysia dan Australia mempunyai hubungan yang erat dan beliau serta PM Australia juga telah bertemu beberapa kali.

PM Anwar laung seruan selamatkan penduduk Gaza, wakili ekonomi pesat membangun di APEC 2023
Mesej PM di setiap platform mudah dan jelas - pembunuhan dan kekejaman di Gaza perlu dihentikan dan tidak ada pilihan lain lagi.

PM Anwar bertemu syarikat gergasi teknologi di San Francisco
Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan dengan beberapa syarikat gergasi teknologi seperti Google, Enovix Cooperation, Microsoft dan TikTok.

Malaysia bukan condong kepada China, secara geografi memang dekat dengannya - PM Anwar
China adalah negara jiran Malaysia, negara yang penting dan telah matang dari segi kerancakan ekonominya, kata Perdana Menteri.

Perlu reformasi, pendekatan kurang popular demi daya tahan ekonomi - PM
Subsidi RM81 bilion yang dibelanjakan tahun ini adalah sesuatu yang tidak mampan kepada ekonomi Malaysia.

‘Brain drain’ : Biar mereka timba pengalaman, kemudian baliklah ke Malaysia - PM
"Tidak semua perlu pulang (ke tanah air) dengan segera. Mereka boleh bekerja dan hantar duit pulang (ke Malaysia)."

Malaysia, AS akan rangka pelan perkukuh hubungan dua hala - PM Anwar
Malaysia anggap hubungan strategik dengan AS sebagai penting untuk merancakkan lagi ekonomi serta kepentingan bagi keselamatan negara.