ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Khamis, 7 Disember 2023.


1. MKT UMNO pecat Isham Jalil

Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO pada Rabu, mengambil keputusan untuk memecat seorang ahli MKT, iaitu Isham Jalil daripada parti itu serta-merta.2. Kontroversi 'Melayu malas': Mak Cik Kemboja, anak mengaku tidak bersalah

Usahawan berketurunan Kemboja dan anak lelakinya yang terbabit dalam kontroversi kenyataan mendakwa orang Melayu malas menerusi aplikasi TikTok baru-baru ini, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Ayer Keroh hari ini.


3. Onn Hafiz ganti Khaled Nordin, Rozi Mamat ambil alih tugas Ahmad Said terajui UMNO Johor, Terengganu

Setiausaha UMNO Terengganu, Datuk Rozi Mamat dan Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi masing-masing dilantik sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu dan Johor berkuat kuasa serta-merta.


4. Tiada bilik VIP dalam penjara - Saifuddin

Tiada bilik khas untuk banduan orang kenamaan (VIP) di Penjara Su­ngai Buloh atau mana-mana penjara di seluruh negara, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.


5. Langgar Syed Danial: Bekas pekerja IT dipenjara 16 tahun

Bekas pekerja teknologi maklumat (IT) yang melanggar sehingga menyebabkan kematian Syed Muhammad Danial Syed Syakir, di Lebuh Raya Utara Selatan, empat tahun lalu, dihukum penjara 16 tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini pada Khamis.


6. PISA 2022: Pencapaian merosot, keciciran pembelajaran ketika pandemik faktor utama

Keciciran pembelajaran ketika pandemik COVID-19 dilihat sebagai faktor utama yang mempengaruhi pencapaian murid sekolah Malaysia dalam laporan Programme for International Student Assessment (PISA) 2022.


7. Polis sahkan Zayn Rayyan mati dibunuh

Kanak-kanak lelaki autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang dilaporkan hilang sebelum ditemukan meninggal dunia pada malam Rabu disahkan mati dibunuh.


8. Penjenayah siber, kewangan beroperasi seperti sebuah organisasi - Fadillah

Kerajaan perlu bergerak selangkah ke hadapan untuk bersiap sedia dengan pelbagai usaha pencegahan yang lebih efektif bagi menghadapi cabaran jenayah siber yang kian dinamik.


9. COVID-19: Situasi terkawal, tidak bebankan fasiliti kesihatan - Dr Zaliha

Keadaan semasa COVID-19 di Malaysia secara keseluruhannya masih terkawal dan tidak membebankan fasiliti kesihatan sedia ada meskipun terdapat peningkatan kes, kata Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa.


10. KPM kembali beri fokus kepada 3M

Menyedari bahawa Malaysia belum berada dalam kedudukan yang baik dalam Program Pentaksiran Pelajar Antarabangsa (PISA), Kementerian Pendidikan (KPM) akan kembali memberi fokus kepada kemahiran asas literasi membaca, menulis dan mengira (3M).