awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Lelaki Perancis dan dua rakan bebas tuduhan edar, miliki dadah
Langgar syarat hiburan, penganjur Makar Fest XL berdepan penalti RM30,000
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Majlis Presiden PH akan tentukan parti bertanding PRK DUN Rantau - Anwar

Irwan Muhammad Zain
Irwan Muhammad Zain
18/02/2019
11:43 MYT
Majlis Presiden PH akan tentukan parti bertanding PRK DUN Rantau - Anwar
Anwar berkata percaturan terakhir perlu dilaksanakan menerusi saluran yang betul dan berpaksikan semangat kesepakatan bersama. - Gambar fail
Penentuan calon kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau akan dibincangkan menerusi Majlis Presiden Pakatan Harapan.
Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan secara tradisi kerusi berkenaan ialah hak milik PKR.
Namun jelas beliau, percaturan terakhir perlu dilaksanakan menerusi saluran yang betul dan berpaksikan semangat kesepakatan bersama.
"Secara biasanya begitulah tapi kita putuskan dalam mesyuarat majlis presiden, ikut proses tapi selama ini secara tradisinya begitulah tapi tradisi bukan hukum," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat kaukus tersebut di bangunan parlimen pada Isnin.
Mahkamah Persekutuan pada Isnin, menolak petisyen difailkan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan untuk mengenepikan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Seremban, pada 16 November lalu yang mengisytiharkan kemenangan beliau bagi DUN Rantau, terbatal dan tidak sah.
BACA: "Saya akan pertahan kerusi DUN Rantau" - Mohamad Hasan
BACA: Mahkamah Persekutuan batal kemenangan Mohamad Hasan di kerusi DUN Rantau
Pada 29 November tahun lalu, Mohamad memfailkan rayuan terhadap keputusan berkenaan.
Calon PKR bagi DUN Rantau pada PRU-14, Dr S Streram merangkap Naib Ketua PKR Cabang Rembau, memfailkan petisyen pada 23 Mei tahun lalu untuk membatalkan keputusan SPR yang mengisytiharkan Mohamad memenangi kerusi DUN Rantau.
Topic Berkaitan
#Anwar Ibrahim
#DUN Rantau
#Majlis Presiden Pakatan Harapan
#Malaysia
#Mohamad Hasan
#Negeri Sembilan
#pilihan raya kecil
#PKR
#Presiden PKR
#Rantau
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan