KUALA LUMPUR: UMNO memberi jaminan tidak akan mungkir janji untuk bersama Pas dalam menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan datang.

Menurut Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, UMNO tetap dengan Muafakat Nasional (MN) seperti yang ditandatangani menerusi Piagam MN sebelum ini.

"Ini pendirian parti kita menolak Bersatu dan kita kekal dengan Pas, kita mahu Pas bersama kita dalam Muafakat Nasional.

"Bagaimanapun, sekiranya Pas lebih suka bekerjasama dengan Bersatu itu hak mereka memilih, kita berdoa supaya Pas kembali dengan perjanjian telah dibuat," jelas Tajuddin.

Beliau berkata demikian ketika berucap mewakili MKT dalam Persidangan Pergerakan Puteri UMNO sempena Perhimpunan Agung UMNO 2020 pada Sabtu.

Tambah Pengarah Pilihan Raya UMNO itu, parti itu hanya mempunyai dua kebarangkalian sama ada bertanding bersendirian atau bersama Pas dalam PRU-15.

"Kita telah menandatangani Piagam (MN) bersama Pas sehingga PRU akan datang, kita harap Pas tidak mungkir janji.

"UMNO beri jaminan tidak akan mungkir janji kita tetapi akan bersama Pas dalam PRU akan datang. Sama ada kita bertanding sendirian atau bersama, kedua-dua pilihan ini memberi jaminan kepada UMNO menjadi kerajaan untuk kita wariskan kepada generasi muda," jelasnya lagi.