ANTARA pelbagai berita antarabangsa yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini, Jumaat, 21 Ogos 2020.

1) COVID-19: 1,200 kematian, 45,000 kes baharu dalam tempoh 24 jam di Brazil

Brazil pada Khamis mencatatkan 45,323 kes baharu COVID-19 menjadikan jumlah keseluruhan kes di negara itu kepada lebih 3.5 juta orang, lapor agensi berita Xinhua, memetik Kementerian Kesihatan negara itu.

2) COVID-19: Kes positif di Indonesia hampiri 150 ribu, kematian 6,500

Berdasarkan data yang disiarkan di laman sesawang rasmi pemerintah Indonesia berkenaan COVID-19, www.covid19.go.id hari ini, sebanyak 2,197 kes baharu direkodkan dalam tempoh 24 jam di republik itu.

3) CCSA cadang lanjut tempoh darurat di Thailand sehingga 31 Ogos ini

Jawatankuasa Kecil Pusat Pentadbiran Situasi COVID-19 (CCSA) memaklumkan, pihak eksekutif telah memutuskan bahawa darurat terhadap pentadbiran awam harus dilanjutkan selepas ia tamat pada 31 Ogos ini.

4) Singapura buka pintu sempadan kepada New Zealand, Brunei bermula September

Perkara itu diumumkan pada Jumaat setelah beberapa bulan mengenakan penutupan pintu sempadan bagi mengawal wabak COVID-19.

5) Penyelidik Singapura temui varian 382 virus COVID-19

Memetik laporan portal berita The Straits Times, jurnal perubatan dikenali sebagai kajian Lancet yang dijalankan oleh penyelidik dari pelbagai institusi termasuk Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) dan Sekolah Perubatan DUKE-NUS menemui varian tersebut.

6) Rekod kes tertinggi sejak Mei, Itali gesa orang muda patuh SOP

Ia susulan daripada lonjakan kes COVID-19 di negara itu dengan 845 lagi kes dilaporkan pada Khamis, yang juga tertinggi sejak pertengahan Mei.

7) Tokyo bar uses 'fish bowl' screens to lure back virus-wary clients

The Jazz Lounge En Counter bar reopened in late June, having shut down for several weeks after the government declared a nationwide state of emergency in April.

8) 'Hujan bom' terangi malam Awal Muharam di Gaza

Seorang pengguna Twitter, Khaled Beydoun berkongsi sekeping gambar menunjukkan langit di kawasan itu diterangi letupan daripada roket dilancarkan Israel yang dikatakan kini sedang berperang dengan Hamas.

9) Tiada kesan Ketua Pembangkang Rusia diracun - Doktor

Menurut Timbalan Ketua Doktor Perubatan, Anatoly Kalinichenko berkata, pihaknya tidak menemui sebarang kesan racun di dalam badan Navalny hasil daripada pemeriksaan di hospital.

10) Penyerang masjid Christchurch bakal dijatuhkan hukuman minggu depan

Seorang rakyat Australia yang dituduh menembak mati seramai 51 jemaah Islam di dua buah masjid di New Zealand pada Mac tahun lalu, akan mendengar hukuman yang bakal dijatuhkan ke atasnya dalam prosiding minggu hadapan.