KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) daripada blok parti pembangkang turut mengangkat sumpah pada Mesyuarat Pertama Penggal Pertama DUN Sarawak ke-19 yang berlangsung hari ini.
Persidangan pertama selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 ini menyaksikan kehadiran enam orang Ahli Dewan Biasa masing-masing empat daripada Parti Sarawak Bersatu (PSB) dan dua daripada Parti Tindakan Demokratik (DAP).
Jumlah ini berkurangan selepas kekalahan beberapa kerusi parti pembangkang kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS) antaranya di DUN Tanjung Batu, Pelawan, Bukit Assek, Pujut, Krian dan Kota Sentosa.
Selepas PRN-11 pada tahun 2016 lalu, blok pembangkang diwakili seramai 13 ADUN termasuk wakil rakyat yang menyertai PSB sebelum PRN12.
Blok pembangkang di Sarawak kini didominasi oleh calon PSB yang diwakili Presidennya , Datuk Seri Wong Soon Koh (DUN Bawang Assan), Timbalan Presiden PSB Dr Johnical Rayong Ngipa (DUN Engkelili), Ahli Parlimen Selangau Baru Bian (DUN Ba’kelalan) dan Ahli Majlis Tertinggi PSB, See Chee How (DUN Batu Lintang).
Sementara wakil DAP di dalam dewan persidangan hanya melalui Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen (DUN Padungan) dan Violet Yong Wui Wui (DUN Pending).
BACA: Sidang DUN Sarawak bermula, Abang Jo ketuai angkat sumpah ADUN
PSB adalah parti baharu yang dijenamakan semula daripada Parti Rakyat Bersatu (UPP) pada tahun 2019 dan menjadi parti bebas sepenuhnya selepas Soon Koh meletak jawatan sebagai menteri kabinet negeri pada Julai tahun yang sama.
PRN Sarawak ke-12 pada 18 Disember 2021 menyaksikan kemenangan besar GPS dengan 76
daripada 82 kerusi yang dipertandingkan sekaligus mengekalkan mandat sebagai kerajaan negeri untuk lima tahun lagi sehingga PRN ke-13.
Nuzuluddin Abdul Razak
Mon Feb 14 2022

Presiden Parti Bersatu Sarawak (PSB) Datuk Seri Wong Soon Koh mengangkat sumpah di hadapan Speaker DUN Sarawak Tan Sri Mohamad Asfia Awang Nassar di Bangunan DUN Sarawak. - Foto UKAS

TH terima 84,000 rayuan isi kekosongan haji
Lembaga Tabung Haji (TH) telah menerima 84,000 rayuan untuk mengisi kekosongan jemaah yang tidak dapat mengerjakan ibadat haji tahun ini.
[TERKINI] Kes Zayn Rayyan: Ibu bapa tidak mengaku salah abaikan
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen petaling jaya atas pertuduhan pindaan berhubung kesalahan mengabaikan anak mereka, pada tahun 2023.
Pantau Belanjawan: Hutang BNPL | Risiko besar masa depan di sebalik revolusi kewangan
Peningkatan transaksi BNPL kepada RM7.1 bilion menimbulkan persoalan kritikal mengenai kestabilan ekonomi, kawal selia undang-undang, dan risiko kewangan pengguna. Bagaimana RUU Kredit Pengguna dapat menyeimbangkan perlindungan pengguna tanpa menghalang inovasi Fintech?
AWANI Ringkas: JPN tumpaskan sindiket palsu sijil kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Delegasi Malaysia jalan kajian empirikal pengasingan kuasa Peguam Negara, Pendakwa Raya di UK
Datuk Seri Azalina Othman Said kini berada berada di London, United Kingdom bersama delegasi Malaysia untuk kajian empirikal cadangan pengasingan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya negara itu.

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Akta 555 memadai untuk kekang kegiatan sijil palsu - Zambry
Tiada keperluan untuk meminda Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555) bagi mengekang kegiatan pengurniaan sijil akademik palsu.

Ibu bapa Zayn Rayyan tidak mengaku salah atas pertuduhan pindaan abai kanak-kanak
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik yang dibunuh, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya, atas pertuduhan pindaan.

Indikator Ekonomi MADANI catat pencapaian positif - Dr Zaliha
Indikator yang menentukan kejayaan kerangka Ekonomi MADANI telah menunjukkan pencapaian positif setakat ini, kata Datuk Seri Dr Zaliha Mustafa.

Cubaan pindah khinzir disyaki dijangkiti demam babi Afrika gagal
Cubaan memindah keluar sejumlah khinzir yang disyaki dijangkiti penyakit demam babi Afrika (ASF) dari daerah Sepang berjaya dipatahkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Selangor (DVS Selangor).

MA63: Perbincangan positif kerajaan Persekutuan-Sarawak isu pendidikan, kesihatan
Kerajaan Persekutuan memberi kerjasama erat kepada kerajaan Sarawak dan Sabah bagi mempertingkatkan kelancaran perkhidmatan kesihatan di dua negeri berkenaan.

GPS kemuka cadangan tambahan 4 kerusi DUN baharu Sarawak kepada SPR
Gabungan Parti Sarawak (GPS) mengemukakan cadangan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk penambahan empat lagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri itu.

Persempadanan semula DUN Sarawak perlu libatkan kawasan bandar dan luar bandar - Abang Jo
Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata, kawasan yang terlibat wajar melibatkan penduduk pelbagai bangsa serta pembahagian kawasan bandar dan luar bandar

Sarawak terus berusaha jayakan agenda tambah bilangan wakil rakyat di Parlimen
Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak hari ini diberitahu bahawa Sarawak akan terus berusaha ke arah menjayakan agenda menambah bilangan wakil rakyatnya di Parlimen.

DUN lulus Rang Undang-Undang Perbadanan Perhutanan Sarawak
RUU itu diluluskan selepas tujuh Ahli DUN mengambil bahagian dalam sesi perbahasan.

Dewan Undangan Negeri Sarawak bersidang selama 8 hari bermula 6 Mei
Mesyuarat Pertama Sesi Ketiga Persidangan Dewan Undangan Negeri Sarawak ke-19 akan berlangsung selama lapan hari dari 6 hingga 15 Mei ini.

Suasana pilu selubungi Istiadat Penghormatan Negeri Abdul Taib di DUN Sarawak
Suasana pilu menyelubungi DUN Sarawak hari ini sebaik jenazah Abdul Taib Mahmud tiba bagi Istiadat Penghormatan Negeri.

Orang ramai beri penghormatan terakhir kepada Tun Abdul Taib
Upacara penghormatan terakhir untuk orang ramai akan berlangsung selama empat jam setengah bermula jam 8 pagi hingga 11.30 pagi.

Pindaan Ordinan Elektrik Sarawak benarkan pemilik rumah jual lebihan kuasa - Abang Johari
Ia memberi sumber pendapatan baharu kepada pemilik rumah dan tiada lesen diperlukan untuk pemasangan panel dengan kapasiti sehingga 50KW.

Harga beras tempatan Sarawak tidak tertakluk Akta Kawalan Padi dan Beras
Harga beras tradisional tempatan Sarawak tidak tertakluk di bawah Akta Kawalan Padi dan Beras 1994.