Pas perlu menyuburkan kepimpinan orang muda dalam memastikan mereka tidak ketinggalan dalam melahirkan pelapis politik negara.

Jelas Pensyarah Kanan Universiti Teknologi Malaysia, Dr Mazlan Ali, parti itu perlu bersikap lebih terbuka dengan mengubah mentaliti seperti berada di pihak pembangkang.

“Sebenarnya orang muda adalah pelapis kepada politik negara kita, dan kita lihat banyak parti-parti politik di negara ini, mereka mempunyai barisan pelatih yang baik seperti parti UMNO, PKR dan DAP.

“Mereka mempunyai barisan pelapis yang berwibawa.

"Pas tidak boleh ketinggalan, mereka juga perlu menghasilkan, perlu mendidik dan menyuburkan kepimpinan kepada orang-orang muda.

“Tetapi apa yang mustahak sekali adalah pucuk pimpinan mereka, ia mestilah menunjukkan hala tuju yang jelas, visi yang sesuai dengan realiti politik sekarang,” ujar Mazlan.

Tambahnya, adalah satu kesukaran jika Pas masih lagi bermentaliti seperti ketika menjadi pembangkang dan pandangan hanya terhad kepada matlamat ‘survival party’ semata-mata.

“Mereka juga mesti meluaskan pandangan tersebut dengan mengambil kira pandangan-pandangan yang lebih menyeluruh dengan keterbukaan mereka.

“Ini kerana, baru-baru ini parti Pas dilanda banyak kontroversi umpamanya seorang pemimpinnya telah menyentuh tentang isu yang sensitif terhadap bukan Islam iaitu berkait dengan kitab Injil sebagai contoh.

“Itu menunjukkan pemikiran mereka masih lagi kira-kira di belakang 30 tahun dahulu dan mereka perlu lebih berjiwa besar dan lihat Malaysia sebagai negara berbilang kaum dan mempunyai hubungan agama yang harmoni,” tambah beliau.

BACA: PRN Sabah: "Pas berjiwa besar, tidak rasa dipinggirkan" - Tuan Ibrahim

BACA: Muktamar Pas: Prestasi pemimpin, gabungan Muafakat Nasional antara tumpuan Pemuda

B
ACA: Muktamar Tahunan Pemuda Pas buka tirai dalam norma baharu