ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah antara yang paling menjadi tumpuan sepanjang Isnin, 8 Mac 2021.

1) Kerajaan cadang perluas kemudahan Bekerja Dari Rumah dengan gaji penuh - Perdana Menteri 

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian Sumber Manusia akan diarahkan untuk menilai perkara tersebut. 

2) Kronologi kes rasuah Zahid Hamidi melibatkan dana Yayasan Akalbudi 

Kronologi siasatan terhadap Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang membawa kepada pendakwaan terhadap salah guna kuasa, pecah amanah dan pengubahan wang haram melibatkan Yayasan Akalbudi. 

3) Kes rasuah Zahid: RM17.9 juta dikeluar tanpa persetujuan Lembaga Pemegang Amanah - Saksi 

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa pengeluaran wang Yayasan Akalbudi milik bekas Timbalan Perdana Menteri berjumlah RM17.9 juta telah dibuat tanpa persetujuan Lembaga Pemegang Amanah yang lain. 

4) 1,529 kes baharu COVID-19 dilapor hari ini, terendah pada 2021 - KP Kesihatan 

Kementerian Kesihatan (KKM) melaporkan sebanyak 1,529 kes baharu COVID-19 direkodkan di negara ini pada Isnin, sekali gus merupakan bilangan kes terendah pada 2021. 

5) KKM sedia beri vaksin kepada 30,000 hingga 50,000 bakal jemaah haji - Dr Adham 

Fasiliti Kementerian Kesihatan (KKM) mampu mengendalikan pemberian vaksin COVID-19 kepada semua jemaah haji Malaysia sekiranya ibadah itu dibenarkan tahun ini. 

6) Malaysia muktamad terima 32 juta dos vaksin Pfizer-BioNTech, manfaat separuh daripada populasi negara 

Menteri Penyelaras PICK, Khairy Jamaluddin berkata, jumlah itu mampu menampung 50 peratus daripada populasi penduduk di negara ini.

7) Muafakat politik Bersatu, Pas, UMNO perlu diterus hingga selepas PRU15 - Tuan Ibrahim 

Pas mahu melihat 'muafakat politik' yang termeterai di bawah Perikatan Nasional (PN) antara Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Pas dan UMNO diteruskan sehingga selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), demi masa depan negara. 

8) PRU15: PH mula agihan kerusi termasuk bersama 'parti sahabat' - Anwar 

Pengerusinya, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata proses rundingan itu bukan sahaja melibatkan parti komponen PH malah parti-parti 'sahabat' yang mempunyai asas perjuangan yang sama. 

9) Mansuh cuti penggal, beri peluang pelajar 'catch up' semula pelajaran - MIMBAR 

Yang Dipertuanya, Datin Seri Ismalina Ismail berkata, ia bagi memberi peluang kepada para pelajar untuk mempelajari semula pembelajaran yang tertinggal sebelum ini

10) Situasi getir sudah berakhir, Malaysia akan kembali kukuh menjelang akhir tahun - Tengku Zafrul 

Berdasarkan kepada data semasa, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara beransur-ansur telah menunjukkan tanda-tanda pemulihan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 pada Mac 2020.