ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Khamis, 28 September 2023. 


1. Sambutan Maulidur Rasul: Agong seru ambil iktibar kejatuhan tamadun akibat fitnah

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menyeru umat Islam di negara ini agar mengelak daripada menyebar fitnah yang akhirnya mengugat kestabilan dan keharmonian negara.2. Tidak wajar pamerkan Islam sebagai ekstrem, melampau dalam media sosial - Mohd Na'im

Umat Islam perlu memanfaatkan media sosial dengan berkongsi kandungan yang membawa mesej berunsur kebaikan serta tidak membawa kepada perpecahan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Mohd Na'im Mokhtar.


3. Jalan terputus: Penduduk catu makanan, makan ubi kayu ganti nasi

Bukan saja makanan dicatu malah ada penduduk terpaksa bergantung dengan ubi kayu bagi menggantikan nasi selepas terputus bekalan makanan selama hampir sebulan susulan kejadian tanah runtuh yang berlaku di sepanjang laluan perkampungan di Pensiangan.


4. Naikkan harga 30 produk, KPDN tunggu jawapan Gardenia

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) telah menghantar surat tunjuk sebab pada 27 September lalu kepada Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd (Gardenia KL) mengenai tindakannya untuk menaikkan harga sebahagian produknya.


5. Azhar Idrus, 12 lagi pendakwah selebriti sah terima tauliah daripada Maidam

Seramai 12 lagi pendakwah selebriti turut menerima tauliah mengajar agama oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).


6. PayNet beri penjelasan berhubung pengenaan yuran transaksi DuitNow QR

Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) hari ini menjelaskan mengenai pengenaan yuran transaksi untuk pembayaran DuitNow QR dan transaksi yang dibuat dengan kad kredit berkuat kuasa 1 Nov 2023.


7. Lesen borong beli BPI bantu peniaga kawal kos operasi, tidak naikkan harga nasi

Kebenaran pembelian beras putih import (BPI) pada harga borong iaitu RM160 setiap 50 kilogram (kg) kepada persatuan restoran, pengusaha makanan dan penjaja kecil adalah bagi membantu mereka mengawal kos operasi dan memastikan harga nasi tidak dinaikkan.


8. Kualiti kerja rendah punca jalan rosak semula - Shahelmey

Kualiti kerja kontraktor daripada pihak ketiga yang rendah dipercayai punca laluan di Jalan Gum-Gum, Sandakan, rosak walaupun jalan raya itu telah ditambah baik sebelum ini.


9. Malaysia kutuk pencerobohan ekstremis Israel di Masjid Al-Aqsa

Malaysia mengutuk pencerobohan oleh pendatang ekstremis Israel di Masjid Al Aqsa pada 24 dan 25 Sept.


10. Isu beras: 'Saya tidak akan berganjak walau seinci' - Akmal

Exco Kemajuan Desa, Pertanian dan Keterjaminan Makanan Melaka, Dr Muhamad Akmal Saleh menegaskan kuasa yang dimiliki beliau bukan untuk diri sendiri sebaliknya demi kepentingan rakyat.