ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 18 Mac 2023.

1. Ugut henti rasuah? Saudara salah pilih Perdana Menteri - Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan platform PKR bagi menyuarakan pendirian bahawa beliau tidak gentar dengan sebarang ugutan untuk menyiasat penyelewengan dan rasuah.


2. Usaha 'gugat' ada, tapi Kerajaan Perpaduan akan kekal lima tahun - Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini tidak menafikan bahawa usaha untuk menganggu-gugat kestabilan Kerajaan Perpaduan yang dipimpin beliau sememangnya wujud.


3. Lokasi program Sekretariat Proklamasi Orang Melayu ditukar lagi

Satu program khas melibatkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang dijadual esok berdepan masalah mendapatkan lokasi penganjuran.


4. 'Kamu cuba nak rampas? Silakan... kita siap dengan keris' - Anwar

"Kamu cuba nak rampas (Kerajaan Perpaduan)? Silakan. Tetapi itu tidak mudah. Kita siap dengan keris," kata Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Kongres Nasional Khas PKR hari ini.


5. Payung Rahmah: KPDN agih baucar barangan elektrik untuk mangsa banjir

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) mengumumkan agihan baucar barangan elektrik sebanyak RM300 kepada 1,000 keluarga yang terjejas dengan bencana banjir di Johor dan Pahang.


6. Isu Pangsapuri Harmoni 1: Pemaju janji, tetapi tiada kepala surat

Keluhan masalah dihadapi penduduk di Pangsapuri Harmoni 1, Putra Height yang dimajukan sebuah syarikat ternama masih menjadi 'tanda tanya' meskipun pihak terbabit telah 'berjanji' untuk menyelesaikannya.


7. Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Lahad Datu dicemari insiden pergaduhan

Kekecohan dan pergaduhan tercetus di Dewan Sri Perdana di sini, ketika perwakilan UMNO Bahagian Lahad Datu sedang bersidang, hari ini.


8. Saya lalui pengalaman getir, tak sanggup zalimi, fitnah orang - Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan beliau tidak sanggup untuk menzalimi dan menfitnah mana-mana pihak termasuk pemimpin pembangkang yang terpalit dengan siasatan mahkamah.


9. Ahmad Zahid pertahan jawatan Ketua UMNO Bagan Datuk, Saarani kekal di Lenggong

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengekalkan jawatannya sebagai Ketua UMNO Bahagian Bagan Datuk apabila beliau diumum menang tanpa bertanding pada pemilihan bahagian itu hari ini.


10. Kerajaaan Perpaduan warisi 'rumah rosak' - Rafizi

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli menyifatkan Kerajaan Perpaduan mewarisi sebuah pentadbiran yang mempunyai banyak kerosakan serta perlu diperbetul.